Frigjøringsdagen og veterandagen markert

8. mai markerer vi frigjøringen av Norge etter okkupasjonen i årene 1940-1945.
Markering 8. mai 2022.

Dagen er også den nasjonale veterandagen, og vi hedrer norske veteraner og veteranfamilier fra andre verdenskrig og fram til dagens inter­nasjonale operasjoner.

Sola kommune og ordfører Tom Henning Slehei har markert dagen med kransnedleggelser og ett minutts stillhet både ved minnesmerket på Sola kirkegård for de falne i krigen, og ved minnesmerket på Åsen for de sovjetiske krigsfangene som endte sitt liv under en brutal okkupasjonsmakt.

- Mens vi står her pågår krigen i Ukraina. Mange millioner mennesker er de siste månedene jaget på flukt. På flukt fra hus og hjem, og sine kjære. Hver 8. mai og 17. mai har vi i talene våre sagt at fred og frihet ikke er noe vi i privilegerte Norge kan ta for gitt. Likevel har krigens redsler og lidelser ofte virket fjernt. I år har vi dessverre fått kjenne på usikkerhet, krig og uro i Europa. Og at fred og frihet er noe vi virkelig ikke kan ta som en selvfølge, sa ordføreren til de frammøtte ved et arrangement utenfor Torpedoverkstedet i Sømmevågen.

Program 8. mai 2022 i Sola

11.30: Kransnedleggelse ved minnesmerket for sovjetiske krigsfanger på Åsen. Ett minutts stillhet.

12.00: Sola kirkegård: Kransnedleggelse ved minnesmerket for de falne. Ett minutts stillhet. Musikalsk innslag.

12.30: Samling ved Torpedoverkstedet i Sømmevågen. Tale ved ordfører Tom Henning Slethei. Musikalsk innslag ved Gwyn Evans.

Etter programmet er ferdig inviterer vi sammen med Jærmuseet alle til å se den fine utstillingen i Torpedoverkstedet som formidler historier fra andre verdenskrig.

Fellesmarkering i Sandnes

Sammen med Stavanger, Sandnes, Randaberg, Gjesdal, Hå, Klepp, Lund, Sokndal, Egersund, Time, og Bjerkreim kommuner, og Rogaland fylkeskommune, inviterer Sola kommune til fellesmarkering av frigjøringsdagen og veterandagen på Ruten i Sandnes

14.50: Oppstilling av soldater ved flagg på rådhusplassen i Sandnes.

14.55: Sverre Sigurdsson musikkorps og soldatene marsjerer fra rådhuset til Ruten.

15.00: Oppstilling av æresvakter fra NVIO. Ordførerne på scenen.

• Korpset spiller "Fagert er landet"
  • Tale av olje- og energiminister Terje Aasland
  • Medaljeseremoni ved oberstløytnant HV-08 Øystein Fossum Nilsen
  • Korsang
  • Tale av biskop Anne Lise Ådnøy
  • Kransenedleggelse ved Øystein Fossum Nilsen og Terje Aasland
  • Korpset spiller "Gud signe vårt dyre fedreland"
  • Kirkeklokkene ringer
  • Marsj

Arrangementet er åpent for alle. Velkommen!