Godt nytt år! Ta ansvar for hverandre også i 2021

I sin nyttårstale takker ordfører Tom Henning Slethei alle for innsatsen i det krevende året vi har lagt bak oss. Han understreker at kampen mot koronaviruset ikke er over, men at vi går mot lysere tider.

Klikk for stort bildeOrdfører Tom Henning Slethei.   

Les hele ordførerens nyttårstale under videoene.

 

Kjære alle sammen!

For at et samfunn skal fungere godt, er det viktig at vi har tillit til hverandre.

 • At vi stoler på hverandre.
 • At vi ønsker det beste for hverandre.
 • At vi tar hensyn og bryr oss om de rundt oss.
 • At vi tar «ansvar for hverandre», som nettopp er Sola kommune sin visjon.

Året vi har lagt bak oss viser at vi klarer å stå sammen og bryr oss om hverandre. Sammen har vi klart å holde spredningen av koronaviruset nede. Smittesituasjonen i vår region har vært bedre enn mange andre steder, både i Norge og ikke minst ute i verden.

For oss alle har det likevel vært nødvendig å tilpasse livene våre, og vi har satt mye på vent. Likevel har vi lyttet og fulgt tiltak, råd og regler som har vært nødvendige for å begrense en farlig smittespredning.

Noe av det jeg er mest glad for å ha opplevd i 2020 er den tilliten det norske folket, og særlig solabuen, har til myndighetene. Gang på gang har vi vært festbremser og invitert til dugnad. Det er klart vi alle blir leie, men jeg er imponert over å se hvordan vi har lyttet til rådene fra lokale myndigheter, helsemyndighetene og regjeringen. Vi har virkelig tatt ansvar for hverandre!

Næringslivets og oljebransjens oppmerksomhet på HMS og beredskap har også kommet godt med. Men vi har alle sammen tatt dette på alvor og i stor grad klart å holde viruset unna. Det er jeg takknemlig for. At folket lytter til myndighetene, som kommunen, gjør også at vi bruker ressursene på en klok måte.

I et demokrati er det absolutt lov å stille spørsmål ved nødvendigheten av inngripende tiltak som går ut over hvordan vi lever. Da samfunnet stengte ned i mars gikk konsekvensene særlig utover flere sårbare grupper: Barn, unge og eldre. I likhet med flere andre kommuner innførte også Sola besøksnekt i omsorgsboliger. Selv om dette ble gjort i beste mening fordi vi fryktet konsekvensene av at viruset kunne komme inn dørene, viste dette seg i ettertid å være et tiltak det ikke var lovhjemmel for. Her har vi lært. Alle har vi nok lært noe det siste året.

Vi har kanskje lært hvor mye vi savner ting som vi elsker:

 • Å kunne invitere venner og familie uten å telle hvor mange som kommer inn dørene.
 • Å kunne bestille en etterlengtet sydentur og glede seg til å dra til flyplassen.
 • Å gå på konserter og andre kjekke arrangementer.
 • Å kunne håndhilse og gi folk en god klem.

Vi har fått helter, eller rettere sagt hverdagshelter: Helsepersonell, smittesporere, renholdere, lærere og barnehageansatte har som alle andre gjort en kjempejobb for at samfunnet skal gå rundt, også i en pandemi. I Sola klarte for eksempel IT-folkene og skolene å få i gang digital hjemmeskole fra dag én. Det er så mange jeg er stolt over i denne kommunen.

Men vi må ikke glemme at også butikkansatte, sjåfører, bønder, oljearbeidere, frivillige i lag og organisasjoner, sammen med alle andre, er skikkelige helter. Helter fordi vi sammen har hatt tillit og tro på at vi skal komme oss gjennom pandemien, fordi vi brettet opp ermene og sto på. Sammen er vi avhengige av hverandre for at samfunnsmaskineriet skal virke som en symbiose.

 • Takk til deg som våren 2020 måtte drive både hjemmeskole og hjemmebarnehage, i tillegg til at du selv var på hjemmekontor.
 • Takk til deg som passet på og ikke tok med deg smitte på julemiddagen der bestemor var med.
 • Takk til deg som de siste månedene har spritet hendene tusenvis av ganger.
 • Takk til deg som gjerne skulle hatt litt sol på kroppen og dratt til Syden. Du er ikke alene.
 • Takk til deg som har testet deg og fått en pinne opp i nesen.
 • Rett og slett takk til deg som har holdt ut.

Jeg må si at jeg er enormt stolt over jobben vi har gjort sammen så langt!

De siste ukene og dagene har vi igjen sett høye smittetall i regionen vår. På årets første dag er det registrert rekordmange smittede i kommunen. Jule- og nyttårsfeiringen er definitivt over. Vi er tilbake i hverdagen. Nå må alle igjen gjøre en ekstrainnsats for å begrense smittespredningen. Jeg vet at folk er leie av å høre om dugnad, men situasjonen er alvorlig og krevende. Vi er forberedt på høye smittetall også de neste dagene.

Derfor skal vi jammen meg holde ut litt til. Dere har hørt det før, men jeg sier det igjen:

 • Hold avstand!
 • Hold hendene rene!
 • Hold deg hjemme hvis du er syk!
 • Hold nede antall personer du møter!
 • Ha lav terskel for å teste deg!

Ved nyttår kikker vi oss alltid litt tilbake. Samtidig er vi spente på hva det nye, ubrukte året vil bringe. Jeg skjønner at mange er ekstra spente og forventningsfulle til 2021. I året som gikk kjente flere på usikkerheten og frykten det er å miste jobben, eller bli permittert. Næringslivet og arbeidsplasser ble hardt rammet. Bildene av alle de krise-parkerte Norwegian-flyene på rad og rekke på flyplassen vår ble et trist bilde på konsekvensene av den verdensomspennende pandemien.

Boligprisene falt, med den usikkerheten det fører til. Vi hadde nettopp kommet oss ut en oljekrise og så optimistisk på framtiden, da vi igjen ble rammet. Nå håper jeg inderlig at samfunnet raskest mulig skal komme tilbake der vi var. Og det er lys i tunnelen som bør gi oss tro på 2021.

Som alle andre kommuner rigger Sola seg nå til vaksinering. I løpet av de neste dagene mottar vi de første 65 dosene. Disse går til beboere på sykehjem og innbyggere over 85 år. I løpet av de neste ukene og månedene vil innbyggerne etter tur bli kontaktet og få tilbud om vaksine.

Tenk at vi i Norge er så heldige at vi har et Oljefond som gjør oss i stand til å håndtere konsekvensene av pandemien bedre enn i de aller fleste land. Nasjonen Norge har hatt råd til mange krisepakker, men jeg vet mange bedriftsledere og eiere har opplevd og fortsatt opplever vanskelige og krevende tider. Derfor er det viktig at vi bruker lokalt næringsliv og butikker så mye vi kan.

Vi legger nå bak oss et veldig annerledes år, et år mange kanskje bare ønsker å glemme. Men kan det være at vi skal lete etter noen positive konsekvenser? Kan det være at vi klarer å komme styrket ut av pandemien

Jeg kommer på flere positive ting vi har opplevd i 2020:

 • Folk vil på jobb! Mange har savnet fellesskapet på jobben, praten ved kaffemaskinen og rundt lunsjbordet.
 • Mange har fått mer tid til nærmeste familie og har kommet tettere på, for eksempel skolearbeidet til ungene.
 • Vi setter nå pris på enkle ting. Som at barna kan gå på skolen og i barnehagen, og at vi får treffe gode venner.
 • Kanskje har du blitt bedre kjent med naboen?
 • Vi setter kanskje enda større pris på besteforeldre og barnebarn, etter mange måneder med ufrivillig avstand?
 • Men mest av alt har vi sett hvor avhengige vi er av hverandre og hvor liten verden egentlig er. Det som startet i Kina, spredte seg som en tsunamibølge som veltet inn over Europa, Norge og traff også vår region.

Samarbeidet er styrket verden over. På mange nivåer. Hos oss har vi styrket det regionale samarbeidet. Jeg vil gjerne takke våre nabokommuner for samarbeidet i året som har gått. Jeg tenker da spesielt på administrasjonen og politisk ledelse i Stavanger, Sandnes og Randaberg. Det har vært avgjørende for oss å kunne stå sammen med dere i denne spesielle tiden. Det har spart oss for ressurser, men ikke minst gjort det enklere for innbyggerne våre å forholde seg til oss når vi står samlet. Dette tette samarbeidet er med på å gjøre oss bedre rustet neste gang vi skal løse krevende oppgaver. 

Som ordfører merker jeg at samarbeidet med andre politikere lokalt, og de andre ordførerne på Nord-Jæren, har utviklet seg. Vi samarbeider godt der vi kan, både lokalt og regionalt, og vi respekterer at vi kan være uenige. Vi har liksom ikke tid til å være uenige om små filleting. Vi har viktigere saker vi må prøve å bli enige om. Samtidig er det nødvendig å stå opp for sakene som er viktige for oss. Innenfor samferdsel har det vært nødvendig å bruke «utestemme» i arbeidet med Bymiljøpakken og gode løsninger for eksempel for Transportkorridor Vest og den viktige gang- og sykkelveien i Sørabygdå, mellom Vigdel og Hellestø.

I 2020 tok vi også opp kampen for at SAS fortsatt skulle ha mannskapsbase på flyplassen, men den kampen tapte vi dessverre. Vi ser også at Avinor har satt i gang en prosess for å samle flygeledere i Sør-Norge på ett sted. Vi har synliggjort hvorfor 60 flygeledere på Sola fortsatt skal være tilknyttet en av landets sterkeste flyfaglige klynger, og at disse jobbene ikke skal flyttes til Østlandet. Dette skal vi jobbe videre med, og vi har stor støtte fra de andre ordførerne i regionen.

En av årets kjekkeste julehilsener fra min side var da jeg lille julaften kunne gratulere ConocoPhillips i Tananger og sjefen Steinar Våge med årets største norske oljefunn. Gode nyheter i «oljå» er også gode nyheter for regionen og Sola. Både i medgang og motgang skal kommunen være «på», til stede og støttende.

Gjennom pandemien har jeg blitt enda bedre kjent med ordførervervet og hva som ligger i rollen. Jeg hadde ingen planer om å «cruise» meg gjennom dette viktige vervet, og var forberedt på varierte dager og bredt arbeidsområde. Men heller ikke jeg så det som skulle komme i 2020.

Om ettermiddagen 7. januar skulle vi markere åpningen av Johan Sverdrup-feltet i Nordsjøen. På vei ut til Clarion Hotel Air ble jeg møtt av en svart vegg av røyk ved flyplassen. Flyplassbrannen på Sola satte krise- og beredskapsorganisasjonen vår på prøve. Selv om ingen menneskeliv gikk tapt, er hendelsen er påminnelse om at samfunnet må være forberedt på det uventede.

Noen uker etterpå kom pandemien og konsekvensene av denne. Midlertidig økt arbeidsledighet gjorde at vi fryktet reduserte skatteinntekter. Det gikk heldigvis ikke fullt så galt som fryktet. Vi har tatt tak i økte kostnader, slik at vi også de neste årene skal være en attraktiv kommune å bo og jobbe i. Det var en skikkelig vitamininnsprøytning at Sola kommune i fjor igjen inntok førsteplassen i NHOs kommune-NM.

I møter og samtaler med politikere og administrasjon i kommunen understreker jeg ofte to mottoer eller slagord jeg vil skal være viktige for kommunen. 

Et av slagordene kjenner dere sikkert igjen: «Just do it!» – Få ting gjort. Vi skal utrede, debattere og gjøre ting skikkelig, men må sørge for å gjennomføre raskt når det lar seg gjøre.

Ett annet begrep jeg bruker så ofte jeg kan er «OPM»: Other Peoples Money. I driften av Sola kommune skal vi være bevisste på at det egentlig ikke er kommunen sine egne penger vi bruker når vi skal sørge for gode og viktige tjenester til innbyggerne. Det er innbyggernes og samfunnets penger. «Other peoples money» skal være en rettesnor når vi vurderer hva vi som kommune skal bruke penger på. Ville vi investert og brukt pengene på samme måte hvis det var våre egne penger som skulle brukes? På samme måte som i privatøkonomien er vi nødt til å prioritere.

Før jul åpnet vi nye, toppmoderne Soltun sykehjem. Da vi kom med korona-vennlig kake møtte jeg en sprek 93-åring: Pernille Birkedal. Hun mente jeg allerede nå burde sikre meg sykehjemsplass i øverste etasje med den beste utsikten. Jeg måtte takke for det gode tipset, men dessverre kan ikke ordføreren reservere rom til senere bruk…

I 2020 åpnet vi også nye Sola rådhus. Åpningsfesten i februar ble en stor suksess med mange besøkende. Det var fantastisk kjekt å se alle som ville innom og kikke. Rådhuset er Solabuen sitt hus, og selv om du finner mange tjenester på nett, så er alle velkommen innom for å få svar og hjelp.

I 2020 ble også Sola kirke vigslet og tatt i bruk, på andre siden av den nye rådhusplassen. Denne plassen har stort potensiale. Men i 2020 gjorde smittevernhensyn at festlighetene måtte vike, både på 17. mai og til julegrantenning. Det er ikke tvil om at vi skal få til mye kjekt sammen på rådhusplassen når vi igjen kan samles.

Nå håper jeg at vi sammen skal få til en sentrumsutvikling og fortetting nedover i Solakrossen. Sola sentrum har allerede fått et løft og vi skal løfte videre. Et av årets høydepunkter pleier å være smaksfesten. Som av naturlige grunner ble avlyst i år. Men jeg er ganske sikker på at høsten 2021 så får vi besøksrekord på Sola Smaksfest. At vi nå unngår slike tilstelninger som en del av koronadugnaden gjør at vi også blir veldig takknemlige for alt vi vanligvis får muligheten til å være med på.

I 2021 kan vi endelig åpne Sola Arena, Norges første innendørs velodrom og flerbrukshall for både sykkel- og turnsporten. Igjen et eksempel på regionalt samarbeid, at vi står sterkere sammen enn alene.

Eldreomsorg og skole er noe av det viktigste en kommune driver med. Senere i år skal vi åpne nye Kjerrberget ungdomsskole og jeg håper og tror den nye skolen skal bli viktig, både sosialt og faglig. Vi skal også bygge flere nye omsorgsboliger.

Flere ting vi har på gang og som vi skal få gjort: Kultur- og aktivitetshus i Tananger. Havørnhallen til glede for 10.000 nye solabuer på Jåsund og Myklebust. Og etter å ha ventet i 10 år, fikk vi før jul på plass en løsning i Bymiljøpakken som endelig gjør at det kan bygges gang- og sykkelvei mellom Vigdel og Ølberg. Vi fikk også på plass bussvei og den viktige Transportkorridor Vest fra Sundekrossen til Risavika, og fra Kontinentalvegen til Hagakrossen. Dette er viktige samferdselsprosjekter som lenge så ut til å falle ut.

På Soma skal vi også få ting gjort og vise god næringspolitikk i praksis. Den gamle Somaleiren kan bli et svært etterspurt næringsområde. Allerede har mange bedrifter tatt kontakt for å høre om mulighetene for å etablere seg med næringsvirksomhet og arbeidsplasser på Soma.

Mange i kommunen har i 2020 strukket seg ekstra langt for at kommunen fortsatt skulle levere gode tjenester, samtidig som vi måtte holde smitten nede og passe på. Enten de er vaktmestere, jobber med vann og avløp eller i barnevernet, kulturarbeidere, lærere, barnehageansatte, ansatte innen helse og omsorg, politikere, renholdere, kommunalsjefer, eller jobber med papir og økonomi.

Vi er avhengige av hverandre for at samfunnet skal fungere. Kommunedirektør Knut Underbakke, og hans medarbeidere, er de som skal sørge for at dette urverket med tannhjul skal tikke og gå så smidig, smart og effektivt som mulig. Den nye kommunedirektøren kom fra rådmannsjobben i Gjesdal i høst og jeg har allerede lært ham å kjenne som framtidsrettet og visjonær, med et ønske om å få mest mulig igjen for pengene. Jeg er glad for at vi har fått ham om bord.

En sak som engasjerte meg sterkt i 2020 er historien til Jone Skartveit. Sola kommune og jeg som ordfører har gitt han og søsteren en unnskyldning for barndommen de måtte oppleve. Når deres barnevernshistorikk fram til voksen alder gjennomgås i dag, er kommunen enig i at hjelpetiltak ikke burde vært forsøkt i en så lang periode som det ble. Jeg er glad for at det var mulig å inngå forlik i saken. Jeg ønsker Jone og søsteren alt godt for framtida.

2020 minnet oss alle på hvor viktig det er å bry oss om hverandre og hvordan vi har det. De aller mest sårbare, ensomme og vanskeligstilte er de som blir aller mest rammet når samfunnet ikke er som før.

Når vi går over i et nytt år er det typisk at vi leter etter ting vi skal bli bedre på og flinkere til: Trene mer. Ta av noen kilo. Rydde i garasjen. Sykle til jobb.

Akkurat nå, bare noen få timer inn i 2021 tror jeg de fleste av oss tenker at det bare kan gå oppover. Selv uten den store egeninnsatsen.

Jeg håper og tror at 2021 blir året der dere som mistet jobben i fjor kommer inn arbeidslivet igjen.

At usikre arbeidsplasser blir trygget.

At kundene og gjester renner ned butikker og serveringssteder.

At vi kan sette oss på et fly til varmere strøk.

At vi igjen kan dra på besøk til bestemor og bestefar, uten å tenke på hva vi kan dra med oss av virus.

At vi kan gi hverandre en klemmer og møtes for en kaffe, uten å tenke på meteren.

Rett og slett at vi kan senke skuldrene litt og se at verden, Norge, Rogaland og Sola blir mer som det var.

Og hvor viktig det er å ta ansvar for hverandre.

Godt nytt år!