Gratis vaksine mot hjernehinnebetennelse til russen

Klikk for stort bildeBeskytt deg før russefeiringen setter inn.

Hva er hjernehinnebetennelse?
Smittsom hjernehinnebetennelse forårsakes av meningokokkbakterier. Meningokokkinfeksjon kan raskt utvikle seg til blodforgiftning eller hjernehinnebetennelse. I verste fall kan sykdommen ha et dødelig utfall hvis den ikke behandles raskt nok. Selv om antallet tilfeller av hjernehinnebetennelse i Norge er lavt, anbefaler Folkehelseinstituttet at russen vaksinerer seg.

Hvorfor anbefales du å ta vaksinen?
Smittsom hjernehinnebetennelse opptrer oftere enn normalt når mange ungdommer møtes. Tett samvær med andre, festing og lite søvn gjør at du blir mer mottakelig for smitte og øker risikoen for å bli alvorlig syk. Smitten skjer via spytt eller dråper fra halsen. Deling av flasker, glass og kyssing kan derfor øke risikoen for overføring av bakterien.

Når bør du ta vaksinen?
Det anbefales at vaksinasjon utføres i god tid før russefeiring. Effekten av vaksinen som brukes i Norge, varer i ca. fem år. Alle som nå vaksinerer seg, vil ikke bare være beskyttet mot hjernehinnebetennelse i russetiden, men også ved reiser, festivaler og lignende senere. Det tar omtrent to uker fra vaksinen settes til den gir beskyttelse.

Hvem får gratis vaksine?
De aller fleste videregående skolene i distriktet tilbyr gratis vaksine til elever som går i tredje klasse. Den enkelte skole gir informasjon med tilbud om å ta vaksinen. Selve vaksineringen foregår på skolene. Hvis du er bosatt i Sola, men går på en videregående skole som ikke tilbyr vaksinen gratis, kan du kontakte Sola helsestasjon på telefon 51 65 53 21. Skulle du ha betalt for vaksinen selv, koster den omtrent 500 kroner. 

På Folkehelseinstituttets nettsider kan du lese mer om hjernehinnebetennelse og vaksinering.