Gullvinnende nysgjerrigperer feirer som fortjent

For tredje år år på rad gikk Storevarden til topps i den nasjonale forskningskonkurransen "Nysgjerrigper". Det må jo feires. Klikk for stort bildePassende nok skåler Mia Larsen Haukerud (t.h.), Eima Velde og resten av 3. trinn ved Storevarden skole i Biola etter seieren i Nysgjerrigper-konkurransen.   

- Jeg er skikkelig imponert! Og jeg håper dere fortsetter å være nysgjerrige og stille spørsmål ved hvorfor ting rundt oss er sånn som de er, sa ordfører Tom Henning Slethei da han kom på besøk til 3. trinn ved  Storevarden skole i Tananger.

Klikk for stort bildeEn stolt og imponert solaordfører Tom Henning Slethei fikk være med å feire at 3. trinn ved Storevarden skole gikk helt til topps i Nysgjerrigper-konkurransenElevene er nemlig gullvinnerne i den landsomfattende forskningskonkurransen "Nysgjerrigper". I konkurranse med over 100 innsendte forskningsprosjekter gikk 3. trinn ved Storevarden helt til topps med sin forskning på «Hvorfor er det striper igjen i et glass etter at vi har drukket Biola?»

Av 25 bidrag som kom til den nasjonale finalen, var faktisk hele seks av bidragene fra elever ved Storevarden skole. Siden 2008 har skolen seks ganger gått til topps i konkurransen. 

- Storevarden skole ser på deltakelsen i denne konkurransen som en forberedelse til dybdelæring som kommer sterkt inn i den nye læreplanen for grunnskolen som gjelder fra høsten 2020. Minst like viktig som selve konkurransen, er den erfaringen elevene får i å forstå forskning og forskningsmetodikken. Elever ved Storevarden skole har deltatt i minst sju forskningsprosjekt de årene de er elever ved skolen. Skolen opplever at disse forskningsprosjektene gir elevene mye viktig læring nå og resten av livet, sier rektor Tor Egil Gryte ved Storevarden skole. 

Klikk for stort bildeGullmedaljer og diplomer til hele 3.-trinnet.

Skal feire med is

Fredag fikk 3. trinn ved skolen overrakt medaljer, diplomer og t-skjorter som synlig tegn på at de er fortjente vinnere av årets "Nysgjerrigper"-konkurranse.

Ordfører Tom Henning Slethei hadde også med seg en ekstra overraskelse til de unge forskerne.

- Dere har vært så flinke forskere at jeg synes dere fortjener en overraskelse. Jeg vet at det i vår har vært spesielle skoledager med hjemmeskole og bra arbeid på Chromebook'ene. Nå er dere tilbake på skolen og det nærmer seg jo skoleferie. Selv om vi nettopp har feiret 17. mai, synes jeg dere fortjener noe kaldt og godt før sommeren. Derfor skal jeg som ordfører bestemme at alle på hele skolen får hver deres is siste skoledag! sa ordføreren til stor jubel. 

Klikk for stort bildeDet synlige beviset på at Storevarden skole også i år går til topps i den nasjonale forskningskonkurranse er for elever på 1.-7. trinn overrekkes rektor Tor Egil Gryte.

Derfor blir det striper i Biola-glasset

Biola-forskerne i 3. klasse på Storevarden gikk metodisk og systematisk til verks: De planla og utførte mange eksperimenter på skolekjøkkenet, dro på ekskursjon til en melkebonde og fikk hjelp av eksperter på ulike felt. Til slutt kom de fram til et svar: Snille melkesyrebakterer "spiser" sukker fra melka og slik syrner den. Den tykke konsistensen på Biola gjør at den klistrer seg til glasset. Når det tomme glasset står i romtemperatur, fortsetter melkesyrebakterier å spise sukker fra melkerestene. Det får proteinene til å klistre seg mer sammen, og på den måten bli tyngre og skli nedover mot bunnen av glasset i striper. 

Nå vet du det.

Her kan du lese hele forskningsrapporten fra 3. trinn ved Storevarden skole