Host, host! Når skal du teste deg? Når skal du holde deg hjemme?

På vei inn i forkjølelsesesongen vil mange havne i en situasjonen der du lurer på om du gå på jobb og skole, eller om barn kan gå i barnehagen.Klikk for stort bildeLinn Olsen og Linn Kristin Dirdal i arbeid ved teststasjonen på Stavanger lufthavn, Sola. Elisabeth Gjerdsjø

- Folkehelseinstituttet (FHI) har nylig kommet med oppdaterte råd og vi har laget en oppsummering som gjelder for husstander der ingen er i karantene eller isolasjon, sier Pernille Hegre Sørensen, kommuneoverlege i Sola kommune.

Voksne

Alle som har ny-oppståtte luftveissymptomer (inkludert sår hals, eller lett forkjølelse), eller som mistenker at de er smittet av covid-19, bør teste seg.

Hovedregelen er at du skal være hjemme helt fram til negativ test foreligger og du er i god form igjen. Du trenger ikke være helt symptomfri dersom testen er negativ og du føler deg frisk.

Barn opp til 10 år

Har du barn i barnehage og/eller barneskole som har lette symptomer på luftveisinfeksjon, kan du se symptomene an hjemme et par dager før testing.

Ved rask bedring kan barna gå tilbake til barnehage/skole uten å bli testet. Dersom barnet ikke er bedre innen et par dager, eller blir dårligere, anbefales det at barnet blir testet.

Barn kan komme tilbake til barnehage eller skole når de er friske igjen, altså er feberfri og tilbake til sin normale tilstand. Dette gjelder også selv om de fortsatt har litt symptomer.

Barn med rennende nese som eneste symptom, som ellers har god allmenntilstand uten andre tegn på nyoppstått luftveisinfeksjon, trenger ikke å holde seg hjemme eller teste seg. Dette gjelder uavhengig av fargen på snuen.

Barn eldre enn 10 år

For større barn gjelder samme regler som for voksne.

Alle

Det er viktig at du ved ny-oppståtte luftveissymptomer, som ikke har en kjent årsak, holder seg hjemme til tilstanden er avklart og du føler deg frisk igjen.

Dette reduserer risiko for at man smitter andre med covid-19 og andre luftveisinfeksjoner (som har betydning for det totale fraværet på arbeidsplassen/skolen/barnehagen). Risikoen for å smitte andre er størst i starten av sykdomsperioden og blir raskt mindre når symptomene er borte.

Du finner mer informasjon hos Folkehelseinstituttet (FHI).