La det gro i hagen

Det er vår, og kommunens parkforvalter oppfordrer solabuen til å legge til rette for en sunn og insektsvennlig hage.

Klikk for stort bilde

Sola kommunes parkforvalter har den siste tiden sjekket at parker og friluftsområder i Sola er klare for innrykk av solabuer som vil gå tur og nyte godt vær i de flotte områdene i kommunen.

Parkforvalter Camilla Margrethe Undal oppfordrer samtidig solabuene om å klargjøre egne hager på en måte som ikke ødelegger for det biologiske mangfoldet, og gir deg tre tips til hvordan man får en hage som hjelper insekter og arter som bor i området.

Vent med ryddingen til høsten

Skal du klippe i hekker eller hugge ned et tre i hagen, så er beste tiden for det høst og vinter. Om våren er det allerede masse insekter, fugler og annet liv som har tatt bolig både synlige og usynlige steder for å legge egg. Så før du går løs med enten det er hekksaksa eller motorsaga, sjekk hvem som bor i din hage. Arter som fugler, pinnsvin og ekorn tilpasser seg og kan trives mange steder i hjørnene på din hage. Det er derfor anbefalt at felling av tre skjer etter hekketida.

Om våren og sommeren er det også fordel å ikke klippe gresset for ofte. La det gjerne gro ei ekstra uke for å sikre at insektene får næring. For eksempel engkarse liker seg godt på plenen og sikrer god næring for viktige pollinerende insekter, som bier og humler.

Plant ut norske arter

Insektene liker best blomsterartene som vokser naturlig i den norske naturen. Så plant helst ut blomster og planter som er en del av den norske faunaen. Solsikker, rosebusker og mange andre blomster er fine å plante ut i både bed og hjørner av hagen, mens arter som ikke er norske egner seg best i krukker for å forhindre at de enkelt sprer seg og overtar områder de ikke er naturlige i.

Lag et komposthjørne

Sett gjerne av et hjørne i hagen hvor du legger unna brukne greiner og kan kaste hageavfall. Ved at ting får visne naturlig, får du også en naturlig kompostkilde. Jord som dannes av avfallet er topp til å bruke i blomsterbed andre steder i hagen, meitemark og andre mikroorganismer vil stortrives og kan hente masse næring fra dette området.