Ordførerens nyttårstale 2022: Takk til deg som engasjerer deg!

Et nytt år ligger foran oss, en hel kalender klar til å fylles med innhold og opplevelser. Pandemien har lært oss, i tillegg til at situasjonen raskt kan endre seg, at vi selv må være flinke på lage oss gode og innholdsrike liv i en ny hverdag, mener ordfører Tom Henning Slethei.

 
 

Kjære alle sammen!

Et flunkende nytt år ligger foran oss. Ubrukt og klart til å fylles med innhold. Oppturer og nedturer, gode samtaler, prosjekter, utfordringer og gleder.

Jeg hadde virkelig gledet meg til den årlige nyttårsmottakelsen i et fullsatt Sol kulturhus. Med finklær, kulturinnslag, taler og prisutdelinger og heder til idretts- og kulturhelter. Dessverre måtte vi avlyse nyttårsmottakelsen. Vi kommer sterkt tilbake når smittesituasjonen tillater det. 

I 2022 markerer vi at det er 1150 år siden Harald Hårfagre beseiret sine motstandere i Hafrsfjord, og ble Norges første konge. Vi skal feire rikssamlingen og i juni blir det stort arrangement for å markere denne viktige hendelsen i norgeshistorien. 

Vi står sammen

Historiebøkene inneholder mye om Hafrsfjord-slaget og gir oss et innblikk i hvordan forgjengere våre levde og hadde det. Vil historiebøkene om tusen år inneholde mye om viruset som rammet verden i 2020 og som alle måtte forholde seg til? Hvor lenge varte det? Hvor lenge ble vi forhindret fra å være sosiale og kunne møtes så mange vi ville? Og når vi ville? Hvor ofte måtte de vaksinere seg?

Jeg håper det eventuelt vil stå i historiebøkene at vi sammen, hele verden, slo viruset tilbake. At alle var leie stadige meldinger om mutasjoner og begrensninger i livene våre. At vi selv om vi var leie, så kom det noe godt utav det til slutt: At verden lærte at vi måtte stå sammen. Handle sammen. Komme ut av det sammen.

Vi er leie nå, men går mot lysere tider

Jeg vet dere er leie virus, mutasjoner, munnbind og å ikke kunne leve som før. Det er vi alle. Jeg også.

Koronatiden har også rammet oss så ulikt. Noen har mistet viktig sosial kontakt mens pandemien har vart. Andre har fått mer tid med sine aller nærmeste og har kanskje lært å sette pris på andre verdier i livet enn før pandemien?

Uansett: De to siste årene har vært spesielle. Kanskje historiske. Jeg håper og tror vi går en god vår i vente og at 2022 var året viruset ga opp.

21. desember snudde sola og vi går nå lengre dager og lysere tider i møte. Selv om vi ikke merker så mye til lengre dager nå i starten, er det godt å vite at ettermiddagene og morgenene etter hvert blir lysere.

Vær litt ekstra raus!

For noen har det vært ekstra krevende at store deler av samfunnet har stengt ned, at møteplasser og aktiviteter har blitt redusert. Det å stå utenfor fellesskapet har blitt ekstra vanskelig. 

Jeg ønsker særlig å trekke fram hvor tungt og krevende det kan være som pårørende til noen du er glad i og bryr deg om. Enten noen nære er alvorlig syke, har psykiske utfordringer i livet, eller har rusproblemer. Det er vondt å se at noen nære strever, står utenfor fellesskapet og er redde og usikre. Som pårørende kan det være en tøff og slitsom jobb å være den som hjelper, veileder og støtter den som har det vanskelig. Det er mange pårørende der ute.

Det kan være et godt nyttårsforsett for oss alle å være litt ekstra rause med de rundt oss. Og enda mer til stede for de som trenger det mest.

Samfunn for alle

I Sola kommune vedtok vi i fjor å være en demensvennlig kommune. Det betyr at det skal bli lettere for personer med demens å bo hjemme lenger, og gjøre det lettere å fortsatt være en del av lokalsamfunnet.

Kommunen har også blitt en ALLEMED-kommune. Idretten og andre frivillige organisasjoner skal sammen med kommunen bli med på den nasjonale dugnaden for å bidra til at ALLE barn og unge kan delta i viktige fritidsaktiviteter.

Det betyr nemlig noe for oss alle å føle at vi har en plass i samfunnet: På skolen, på jobben, i klubben, i familien. At vi er med på noe positivt, at vi våkner opp om morgenen og gleder oss til gjøre en innsats og bidra i samfunnet. Det gjør noe med oss å bli sett. Og føle at vi styrer våre egne liv.

Samfunnsmaskineriet består av mange små tannhjul som skal fungere sammen. Det skal ikke så mye sand i maskineriet til før det lugger litt. Gjennom pandemien har det dukket opp både småstein og pukk som har satt oss på prøve.

Takk for at du engasjerer deg!

I Sola skal vi ta ansvar for hverandre. Takk til dere alle, som på mange forskjellige måter bidrar til at kommunen vår skal være en god plass å bo og leve.

Du som trener fotball-laget.

Du som jobber i barnehage og skole og som har strukket deg langt.

Du som rakk opp hånda og ble FAU-medlem eller trinnkontakt på skolen.

Du som har vært frivillig på vaksineringssenteret vårt på Soltun.

Du som jobber i helsetjenesten og har hatt mange lange vakter

Du som blir med på dugnaden i velforeningen.

Du som har stått på, både på jobb og hjemme, for å få ting til å gå rundt.

Rett og slett til dere alle som bidrar til at det i historiebøkene kan stå at vi gjorde det så bra som mulig for oss selv og de rundt oss: Takk skal du ha!

Gode ambassadører

Det skjer mye i Sola. I fjor åpnet vi nye, flotte Sola Arena, Norges første permanente innendørs sykkelvelodrom. Et flott anlegg og det femte anlegget i rekken av Folkehallene, der kommunene på Nord-Jæren har gått sammen om å bygge anlegg til glede for både topp- og breddeidrett.

I håndballen har Sola HK, med fersk verdensmester Camilla Herrem i spissen, vist styrke ute i Europa. De er flotte ambassadører og sprer Sola-navnet til mange der ute. I OL i Tokyo ble vår egen Anne Vilde Tuxen fra Sola den første kvinnelige OL-stuper fra Norge på 30 år. Som flaggbærer fikk hun æren av å lede den norske troppen inn på åpningsseremonien.

Jeg er mektig stolt av både Camilla og Anne Vilde, og alle andre i Sola som har markert seg innenfor idrett og kultur!

Les mer: Dette er mottakerne av kultur- og idrettsstipend 2021


Klar for Solafestivalen

I fjor åpnet vi også nye, flotte Kjerrberget ungdomsskole. Skolen skal ikke bare være et sted for læring og nysgjerrighet på dagtid, men et møtested for hele Skadberg også utenom skoletida. I høst måtte vi dessverre avlyse Solafestivalen som skulle gi ungdom i Sola en takk for det de hadde ofret i løpet av pandemien. Men akkurat da var smittetallene på vei opp igjen. Dette festivalen som er laget av og for ungdom er ikke avlyst, men utsatt til juni i år. Det blir knallbra!

Det skal skje mye i Sola. De neste årene skal vi blant annet få på plass nye Sola svømmehall, to nye barnehager og kultursenter i Tananger. Vi har mye å glede oss til! Takk til alle ansatte i kommunen, med kommunedirektøren i spissen for jobben som blir gjort.

Er du klar?

Et nytt år ligger foran oss, en hel kalender klar til å fylles med innhold og opplevelser. Pandemien har lært oss, i tillegg til at situasjonen raskt kan endre seg, at vi selv må være flinke på lage oss gode og innholdsrike liv i en ny hverdag.

Er du klar til fylle på med gode bidrag, historier og opplevelser?

Kanskje det er viktigere å kose oss når vi kan, bruke nærområdet her vi bor?

Besøke den nye Dagsturhytta som kommer på Vigdel? Ta med pølse på termos, sjokolade, sette pris på de små tingene i hverdagen.

Vi er tross alt heldige og privilegerte som får bo i et samfunn som vårt.

Takk for 2021!

Velkommen til et Godt nytt år, alle sammen!