Strengere nasjonale tiltak, ingen nye lokale tiltak på Nord-Jæren

Etter at regjeringen tirsdag kveld la fram nasjonale smitteverntiltak, blir det ikke innført lokale regler på Nord-Jæren.

Klikk for stort bilde

Kommunene Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg var klare til å innføre lokale tiltak. Det blir ikke nødvendig i denne omgang.

- Nå oppfordrer vi alle til å sette seg inn i – og følge - de nye nasjonale reglene og anbefalingene. Effekten av de nye tiltakene er avgjørende for at vi klarer å slå smitten ned.  Derfor må vi stå sammen og gjøre en felles innsats, sier ordførerne Kari Nessa Nordtun, Stanley Wirak, Tom Henning Slethei og Jarle Bø, i en felles uttalelse.

- Vi vil følge utviklingen nøye gjennom påsken, og gjøre nye vurderinger hvis smittesituasjonen forverrer seg, fortsetter de.

De fire kommunene viderefører den gjeldende forskriften med meldeplikt for arrangementer.

Meld inn ditt arrangement her

De nye nasjonale trer i kraft fra midnatt, natt til torsdag 25. mars og gjelder inntil videre.

De nye nasjonale tiltakene

Nye anbefalinger

• Én-meteren blir nå til to-meteren. Hold 2 meter avstand til andre der det er mulig, bortsett fra dem du bor med, kjæresten din eller 1-2 faste kontakter om du bor alene. Dette vil ikke gjelde for helsetjenesten, barnehager og skoler, eller andre tjenester for sårbare grupper der det i praksis kan hindre normal drift av tjenestene.
  • Anbefaling om maks to gjester på besøk.
  • Hvis du kommer fra et område med høyt smittenivå, bør du verken dra på overnattingsbesøk eller ha overnattingsbesøk. De som bor alene og barn og unge under 20 år kan ha overnattingsbesøk av én til to faste venner.
  • Du bør begrense sosiale kontakter mest mulig.
  • Anbefaling om bruk av munnbind på alle steder der det ikke er mulig å holde to meters avstand.
  • Anbefaling om bare benytte seg av kjøpesentre og varehus i hjemkommunen.
  • Anbefaling om at alle reiser som ikke er nødvendige utsettes med disse unntakene:
    • Reiser til arbeid når det ikke er mulig med hjemmekontor.
    • Reiser hjem til familien for studenter uten familie der de studerer.
    • Reiser til hytte sammen med egen husstand.
  • Det er tidligere bestemt at det skal være digital undervisning i universiteter, høyskoler og fagskoler fra og med 6. april. Dette fremskyndes nå til 25. mars.

Nye nasjonale forskriftsfestede regler

• Det blir forbud mot skjenking av alkohol over hele landet.
  • Det blir forbudt med innendørs organiserte idretts- og fritidsaktiviteter for voksne, med unntak for profesjonelle toppidrettsutøvere.
  • Treningssentre kan holde åpent for de som er bosatt i kommunen. Treningssentrene kan også holde åpent for de som er bosatt i andre kommuner, dersom de skal benytte følgende tilbud:

• individuell trening og behandling som det kan bestilles time til.
  • Svømmehaller, badeland, spaanlegg, hotellbasseng og lignende skal holde stengt, men kan holde følgende tilbud åpent:
    • skolesvømming, organiserte svømmekurs og organisert svømmetrening for personer under 20 år og svømming for profesjonelle toppidrettsutøvere.
    • rehabilitering og opptrening som tilbys individuelt eller i mindre grupper med arrangør.
    • annen individuell behandling som det kan bestilles time til og hvor bad er en del av behandlingen.
  • Fornøyelsesparker, bingohaller og lignende underholdningstilbud blir stengt.
  • Arbeidsgiver skal sørge for at ansatte jobber hjemmefra på alle arbeidsplasser det er praktisk mulig.
  • Personer som returnerer til Norge etter unødvendige utenlandsreiser må tilbringe hele karantenetiden på karantenehotell. Dette trer i kraft fra midnatt, natt til mandag 29. mars.
  • Anbefaling om at alle planlagte arrangementer avlyses. Hvis arrangementer ikke kan utsettes gjelder disse reglene:

• Innendørs tillates 20 personer på arrangementer med faste, tilviste sitteplasser.
  • Innendørs tillates 50 personer på idrettsarrangementer for personer under 20 år som tilhører idrettslag i samme kommune.
  • Utendørs tillates kun 50 personer på arrangementer.
  • Det er tillatt med 50 personer i begravelser og bisettelser når det benyttes faste tilviste plasser.