Dispensasjon

Hva er en dispensasjon?

Hvis du ønsker å bygge, rive eller endre noe som er i strid med lover, regler og bestemmelser for din eiendom, kan du søke om dispensasjon. Dispensasjon vil si at kommunen gir noen tillatelse i en konkret sak til å bygge eller gjøre noe som ikke er i samsvar med disse bestemmelsene.

Hovedregelen er at alt skal bygge slik at det er i samsvar med plan- og bygningsloven med tilhørende forskrifter og planer. De forskjellige områdene i kommunen har ulike planbestemmelser. Når du skal bygge noe må du derfor finne ut hvilke bestemmelser som gjelder for din eiendom.

Reguleringsplaner og kommuneplaner er tilgjengelig i kommunens planregister. I planregisteret kan du også se om det er gitt dispensasjoner innenfor den enkelte planen.

Dispensasjon kan være varig eller tidsbegrenset. Du kan søke om dispensasjon fra alle bestemmelser, men ikke fra saksbehandlingsregler.

Hva skal til for å kunne få dispensasjon?

Du kan få dispensasjon dersom

  • hensynene bak bestemmelsen det dispenseres fra, eller hensynene i lovens formålsbestemmelse (§1-1) ikke blir vesentlig tilsidesatt
  • fordelene ved å gi dispensasjon er klart større enn ulempene etter en samlet vurdering

Begge disse vilkårene må være oppfylt for at kommunen kan vurdere å gi dispensasjon.

Når du skal søke om dispensasjon bør du begrunne den med forhold som er spesielle for din sak. Argumenter som vanligvis ikke er avgjørende, er personlige forhold som

  • behov for større plass
  • sykdom
  • at dispensasjonen er nødvendig som ledd i et arveoppgjør

Grunnen er at arealbruk fastlegges i et livslangt perspektiv, mens eierforholdene på stedet vil kunne være skiftende.

Hvordan søke om dispensasjon?

I søknaden skal du beskrive tydelig hvilken bestemmelse du søker dispensasjon fra. Søknaden må begrunnes og naboene må varsles om dispensasjonen. Her finner du mer informasjon om nabovarsling.

Du kan søke om dispensasjonen i forkant eller samtidig med tiltaket (det du skal bygge).

Saksbehandling

Saksbehandlingsfristen er på 12 uker fra mottatt fullstendig søknad. Du vil normalt få en tilbakemelding innen 2 uker om det er noen mangler ved søknaden.

Dersom søknaden berører andre statlige myndigheters saksområder, vil søknaden bli sendt til uttalelse hvis du ikke har gjort det i forkant. Andre myndigheter har 4 ukers svarfrist.

Ingen har krav på få dispensasjon. Dersom resultatet av saksbehandlingen blir avslag, har du klagerett. Mer informasjon om klagerett finner du her.

 

Trenger du hjelp?

Dersom du trenger hjelp eller veiledning kan du avtale tid med en av våre saksbehandlere her.