Tilvenningsperiode

Nytt barnehageår betyr tilvenning i barnehagen for mange nye barn. Noen kommer fra andre barnehager, men for de fleste er dette starten på en ny epoke.

Tilvenning er den tiden det tar før barnet blir ordentlig kjent, og føler seg trygg på menneskene og rutinene i barnehagen. Tiden dette tar er individuell fra barn til barn, og kan vare fra noen dager til noen uker.

Besøk i barnehagen

Vi inviterer til besøksdager i mai/juni. Vi oppfordrer dere også til å komme på besøk i løpet av sommerukene. Dersom dere ønsker å treffe personal fra barnets avdeling kan det være lurt å ringe på forhånd.

Primærkontakt

Alle barna har en primærkontakt. Primærkontakten er den av personalet som har hovedansvar for barnet den første tiden i barnehagen. Små barn har behov for hyppig øyekontakt og anerkjennelse, og primærkontakten skal være i nærheten av barnet hele tiden. Dette er spesielt viktig de første ukene. God tilknytning og god relasjon mellom barnet og primærkontakt er nødvendig for en god barnehagestart.

Foreldremøte.

Vi inviterer alle nye foreldre til et foreldremøte i slutten av mai/starten av juni. Dere vil da bli litt kjent med barnehagen og de som jobber der. Vi vil gi informasjon om barnehagens pedagogiske praksis og om tilvenningsperioden. 

Barn er ulike. Vi avtaler derfor ulike tilvenninger for ulike barn. Vi anbefaler at foreldre er tilstede i barnehagen fem dager med de yngste barna. Vi anbefaler også at barna har litt kortere dager de første ukene i barnehagen. For eldre barn kan tre dager med foreldre tilstede være nok, mens andre trenger lenger tid til å bli kjent. 

Vi ber om at det kun er èn forelder som er sammen med barnet på tilvenning pr dag - men dere må naturligvis gjerne dele på dagene. Tilvenningen kan være en travel periode for barna og dette forsterkes dersom det er for mange voksne i samme rom.

Når dere kommer til barnehagen, vil dere bli tatt imot av barnets primærkontakt. Primærkontakten sin oppgave er å ta seg ekstra godt av og bli kjent med barnet og med dere foreldre. Det å skape gode relasjoner og trygghet er en forutsetning for at barnet skal trives, leke og utforske barnehagen. Vi legger også vekt på at barnet etter hvert skal bli kjent med resten av personalet på avdelingen slik at det ikke blir vanskelig for barnet dersom primærkontakten ikke er på jobb.

Da det er viktig at primærkontakten får god tid til hvert enkelt barn kan ikke alle barna starte samtidig i barnehagen. På en småbarnsavdeling vil hver medarbeider være primærkontakt for inntil 3 barn og på en storbarnsavdeling for inntil 6 barn. Målet er derfor at alle skal ha begynt i barnehagen innen 25/8. 

Vennligst legg vekk mobilen når du er sammen med barnet på tilvenning.

Tilvenning for de yngste barna:

Varighet 5 dager (4 - 6 timer hver dag):

Du deltar aktivt i praktiske oppgaver i barnehagen, og har hovedansvaret for barnet i lek, stell og måltid. Primærkontakten blir med for å bli kjent med barnet og for å lære barnets rutiner. Primærkontakten overtar gradvis ansvaret for barnet.

De tre første dagene er du sammen med barnet hele tiden. Dag 4 og 5 kan barnet være alene på avdelingen en kortere periode, tidspunkt og varighet avtaler du med primærkontakten. Vi ber deg holde deg i nærheten, gå gjerne ikke lengre bort enn til pauserommet. Vi ber deg også være tilgjengelige på telefon slik at vi lett får kontakt dersom barnet trenger at du kommer tilbake.

 

Tilvenning for de eldste barna: 

Tre dager (5-6 timer pr dag)

Den første dagen ønsker vi at du holder deg i nærheten av barnet hele tiden. Du kan gjerne delta i praktisk arbeid, lek og måltid. 

Dag to og tre overtar primærkontakten gradvis mer av ansvaret for barnet og barnet kan være alene en periode av dagen. Tidspunkt for dette avtales med primærkontakten. Det er viktig at du kommer tilbake til avtalt tid og at du er tilgjengelig på telefon.

 Den første avskjeden

 Mange foreldre opplever det vanskelig å overlate barnet sitt til noen man ikke kjenner. Personalet sin førsteprioritet er at alle barna skal bli ivaretatt på en god måte, kjenne seg trygge og ha gode dager i barnehagen.

Her er noen tips til hvordan man kan gjøre avskjeden mindre vanskelig for barna:

  • Ikke vis usikkerhet; fortell barnet at du skal gå – og gå når du har sagt at du skal gjøre det.
  • Ikke snik deg ut. Dersom du sniker deg ut, kan barnet bli mer utrygt. Barnet skal vite at du går og bli trygg på at du kommer tilbake. Dette skaper forutsigbarhet.
  • Det er naturlig at barnet gråter og er lei seg når foreldrene går. Dersom avskjeden blir vond, ikke vær redd for å ringe avdelingen for å høre hvordan det går med barnet. Personalet ber dere komme tilbake til barnehagen dersom vi ser at det er nødvendig for barnets del.
  • Dersom barnet bruker tutt eller har et kosedyr eller fille som det er ekstra glad i, ønsker vi at dere tar dette med i barnehagen. Et slikt overgangsobjekt representerer trygghet i fraværet av foreldre, og barnet bruker dette som trøst helt til det er godt kjent og trygg i barnehagen.
  • Barnet har gjerne behov for en klem og kos når dere skal gå. Etterpå er det viktig at dere overlater barnet til primærkontakten. På den måten signaliserer dere til barnet at det er greit å være hos personalet i barnehagen.
  • Trygge foreldre gir trygge barn! Det er viktig for oss at samarbeidet mellom hjemmet og barnehagen er nært og godt. Når dere foreldre er trygge på personalet, blir det lettere for barnet å godta at dere forlater barnehagen. Still spørsmål og gi personalet informasjon som kan være viktig å kjenne til.