Informasjon om koronavirus

  

Informasjon

Informasjon om koronavirus

Slik kan du bli testet

Hvem skal testes?

Etter anbefaling fra FHI testes alle med mistanke om koronavirus. Dette inkluderer alle med nyoppståtte luftveisinfeksjoner eller andres symptomer som lege mistenker kan skyldes covid-19. Covid-19 har ofte følgende symptomer: hoste, feber, tungpustethet, tap av smaks- eller luktesans, sår hals eller sykdomsfølelse.

Mer om FHIs kriterier for testing  

Hvordan får du timeavtale for testing? 

Føler du deg syk kan du kontakte fastlegen din for en vurdering slik at fastlegen utelukke muligheten for andre alvorlige sykdommer. Fastlegen kjenner deg best og skal følge deg opp dersom du er smittet. 

Ringe koronatelefonen

Du kan også ringe koronatelefonen for testing på 51 91 40 30 og avtale tid, uten å be om fastlegens vurdering først, dersom du:

 • har akutt luftveisinfeksjon eller andre symptomer på covid-19
 • kan ha blitt smittet med covid-19 som nærkontakt, eller etter reise i «rødt» eller «gult» land de siste ti dagene.

Koronatelefonen for testing er åpen 08.30-15.00 mandag-fredag, og 10.00-14.00 lørdag og søndag. 

Elektronisk bestilling

Den foreløpige elektroniske bestillingen i skjema fungerte ikke godt nok og vil ikke lenger være i bruk. Det jobbes med å få på plass en endring i løsningen med timebestilling gjennom helsenorge.no som skal fungere på tvers av kommunene. 

Akutt sykdom

Hvis du er alvorlig syk, skal du kontakte fastlege eller legevakt for helsehjelp. Er situasjonen akutt, skal du ringe 113. 

Hvor og hvordan skjer testingen?

Testingen foregår i prøvetakingsteltet ved luftveislegevakten i Stavanger Forum. Du vil få et oppmøtetidspunkt. Du kan ikke møte opp her uten avtale.

Du kan kjøre gjennom testteltet i bil. Helsepersonell kommer ut til deg i bilen og tar prøven ved hjelp av bomullspinner som stikkes ned i svelget evt. opp i nesen. Det er også satt av et område til deg som kommer gående og syklende.

Det frarådes å ta kollektivtransport hvis du mistenker du er syk. I noen tilfeller kan pasienter bli testet hjemme.

Er barnet ditt forkjølet?

Kontakt fastlegen eller ring koronatelefonen for å avtale testing hvis barnet har forkjølelsessymptomer. Med små barn (barnehage og barneskole) kan man vurdere tilstanden i to dager, og dersom barnet ikke er bedre eller har blitt verre, bør barnet testes. Dersom barnet blir raskt bedre trenger barnet ikke å testes for å komme tilbake til barnehage/skole. For elever på ungdoms- og videregående skole gjelder samme regler som for voksne.

Barn kan komme tilbake til barnehage eller skole når de er friske igjen, altså er feberfri og i god form (tilbake til sin normale tilstand). Dette gjelder også selv om de fortsatt har litt symptomer. 

Små barn med snue som eneste symptom trenger ikke være hjemme. Dette gjelder uavhengig av fargen på snuen. Hvis barnet i tillegg til snue har andre tegn på sykdom, f.eks. orker ikke leke, har feber, hoste, vondt i halsen eller annet,  skal barnet holdes hjemme.

Hvordan foregår testing av barn?

For barn under fem år tas det kun prøve av halsen. Det er viktig å forberede barna på at det kommer en person i smittevernutstyr og tar prøve. Barnet kan sitte på fanget ditt i bilen. Dere kan eventuelt se denne NRK Super-filmen sammen før dere drar til prøvetakingsteltet: Bamselegen virus spesial

Når får du svar på testen?

Normalt kan du regne med prøvesvar etter et par dager, men i perioder med stor pågang vil du måtte vente lenger på resultatene. Det er ikke Sola kommune som behandler analysene, og vi har ikke mulighet for å fremskynde testsvar, eller bekrefte negative prøvesvar. 

Alle bosatte i Norge med norsk personnummer eller d-nummer, skal logge seg på helsenorge.no for å se prøvesvar der. Du vil ikke få varsel når prøvesvarene blir synlig i tjenesten. 

Du kan også få svar på testen av fastlegen din. Legevakten har ikke tilgang til testsvarene.

Alle må holde seg hjemme til de er helt symptomfrie. Det gjelder selv om testen er negativ. Kommunen følger opp de som får påvist covid-19. Skal du testes for covid-19 er det lurt å begynne å skrive opp personer du har vært i nær kontakt med.

Hvem tester turister og andre uten fastlege? 

Hvis du er turist eller besøkende i Sola uten fastlege i regionen og får symptomer som kan skyldes covid-19, skal du kontakte legevakten på 116 117. Legevakten organiserer testing. Symptomer som kan tyde på Covid-19 er luftveisinfeksjon med enten feber, hoste eller tung pust i tillegg. Alle med nyoppstått luftveisinfeksjon bør testes. Undersøkelse og testing ved mistanke om Covid-19 er gratis.

Hvem tester sesongarbeidere fra utlandet? 

Arbeidsgivere som ønsker å teste arbeidsfolk som kommer fra utlandet for å unngå jobbkarantene må bruke bedriftshelsetjenesten sin eller private helseaktører. 

Hva om jeg trenger koronatest for en reise? 

Spør fastlegen din om råd eller ta kontakt med privat helseaktør. Sola kommune tilbyr ikke tester til dette formålet.

Meld fra til Folkehelseinstituttet (FHI) om du har mistanke om koronavirus

Har du symptomer som kan skyldes koronavirus? Du kan melde fra på vegne av deg selv, ditt barn under 16 år, eller for en som har gitt deg fullmakt på Helsenorge.

Du får ikke kontakt med lege eller helsevesen, og du får ikke varslet personer du har vært nær gjennom denne løsningen. Men du hjelper Folkehelseinstituttet med å kartlegge hvor mange som kan være syke med koronavirus i Norge. Her melder du fra til Folkehelseinstituttet (FHI)

Hvem kan du kontakte?

Alle som mistenker at de kan være smittet av covid-19 kan be om å bli testet.

Fastlegen

Føler du deg syk er det viktig at du kontakter fastlegen din for en vurdering først, for å utelukke muligheten for andre alvorlige sykdommer. Fastlegen kjenner deg best og skal følge deg opp dersom du er smittet. 

Koronatelefonen

Du kan også ringe koronatelefonen for testing på 51 91 40 30 og avtale tid uten å be om fastlegens vurdering først, dersom du:

 • har akutt luftveisinfeksjon eller andre symptomer på covid-19
 • kan ha blitt smittet med covid-19 som nærkontakt, eller etter reise i «rødt» eller «gult» land de siste ti dagene.

Koronatelefonen for testing er åpen 08.30-15.00 mandag-fredag og 10.00-14.00 lørdag og søndag. 

Akutt og alvorlig sykdom

Er du alvorlig syk skal du kontakte fastlege eller legevakt 116 117 for helsehjelp. Trenger du akutt helsehjelp skal du ringe 113. 

Folkehelseinstituttet gir råd og veiledning på tlf. 815 55 015 (åpen hverdager 08.00-15.30)
Kontakt Stavanger legevakt på 116 117 ved akutt nyoppstått eller forverret sykdom.

Kommunens sentralbord

Sola kommune besvarer generelle spørsmål om korona på sentralbordet 51 65 33 00 (åpen hverdager 09.00-15.00).

Informasjon om koronavirus

Svar på de vanligste spørsmålene om koronaviruset finner du på Helsenorge. 

Turister og andre uten fastlege

Hvis du er turist eller besøkende i Sola uten fastlege i regionen og får symptomer som kan skyldes covid-19, skal du kontakte legevakten på 116 117. Legevakten organiserer testing. Symptomer som kan tyde på covid-19 er luftveisinfeksjon med enten feber, hoste eller tung pust i tillegg. Alle med nyoppstått luftveisinfeksjon bør testes. Undersøkelse og testing ved mistanke om covid-19 er gratis.

Andre henvendelser til kommunen

Har du noe på hjertet som du mener kommunen bør være klar over eller noe du finner problematisk for tiden? Da kan du ta kontakt med oss i kommunen på ansvarforhverandre@sola.kommune.no. Vi svarer på henvendelser mandag til fredag i arbeidstiden. 

Kommuneoverlege i Sola kommune

Pernille Hegre Sørensen
E-post: pernille.hegre.sorensen@sola.kommune.no
Mobil: 945 46 433
 

 

Korona-testsenter på Stavanger lufthavn, Sola og Risavika terminal

Korona-testsenter på flyplassen

På Stavanger lufthavn, Sola, kan flypassasjerer som kommer fra utlandet testes for korona. Testen er gratis. Testsenteret har varierende åpningstid etter flytrafikken, og du kan ikke komme hit å bli testet om du ikke har reist med fly.

Risavika

Ved utenriksterminalen i Risavika åpnet teststasjonen mandag 31. august. Testen her vil også være gratis. Teststasjonen har begrenset åpningstid som styres etter fergetrafikken. Både gående og kjørende kan bli testet her. 

Generelt

Alle reisende fra røde land kan bli testet, samt gule land hvis du har grunn til å tro at du kan ha blitt smittet. Hvis testen er positiv, altså at koronavirus blir påvist, blir du ringt opp direkte. Da blir det også igangsatt smittesporing etter vanlige retningslinjer. 

Er prøven negativ blir du ikke kontaktet direkte. Innbyggere med personnummer kan logge seg inn på Helsenorge-portalen og se prøveresultatet der.

Husk: Negativ test fritar deg ikke fra karantene om du kommer fra rødt land. Du skal fremdeles være ti dager i karantene. 

Om prøvesvar

Normalt kan man regne med prøvesvar etter et par dager, men i perioder med stor pågang vil man måtte vente lenger på resultatene. Det er ikke Sola kommune som behandler analysene, og vi har ikke mulighet for å fremskynde testsvar eller bekrefte negative prøvesvar. 

Alle bosatte i Norge med norsk personnummer eller d-nummer, skal logge seg på helsenorge.no for å se prøvesvar der. Kun positive tester følges opp etter test på testsenteret, og da blir du oppringt av smittesporingsteam. 

Hva om jeg trenger dokumentasjon? 

Dersom man har behov for bekreftet negativ prøve, for eksempel i forbindelse med arbeid, innreise til andre land eller lignende, må dette bestilles hos bedriftshelsetjeneste eller private aktører.

Spør fastlegen din om råd, hør med bedriften din eller ta kontakt med privat helseaktør. Sola kommune tilbyr ikke tester til dette formålet.

Avstand, karantene og hjemmeisolering

Ved å øke avstanden mellom mennesker forsinkes utbruddet av covid-19. Sykdommen smitter hovedsakelig via dråpe- og kontaktsmitte. Jo mer sannsynlig det er at du er smittsom, jo større avstand må du holde til andre. 

Denne oversikten hos FHI viser alle regler og retningslinjer for avstand, karantene og isolasjon. 

Sosial distansering

Figuren nedenfor oppsummerer råd om avstand til ulike grupper 
Klikk for stort bilde   

 

 

 

 

 

Råd som gjelder alle

 • Husk god hånd- og hostehygiene.
 • Du og dine nærmeste kan omgås normalt.
 • Hvem som er «dine nærmeste» bestemmer du selv, men det bør ikke være for mange og det bør være de samme over tid
 • Hold økt avstand til andre enn dine nærmeste.
 • Unngå fysisk kontakt, inkludert håndhilsing og klemming.
 • Det bør minst være en meter mellom dere. (Avstanden fra ansikt til ansikt er aller viktigst. Hvis man står rygg til rygg, eller etter hverandre som i kø, er det mindre risiko for smitte. Der man sitter ved siden av hverandre bør det være en meter fra skulder til skulder.)             
 • Dersom du får symptomer på luftveisinfeksjon, må du holde deg hjemme til du er symptomfri.
 • Har du symptomer på covid-19 bør du testes.

Til deg som venter på prøvesvar

Hovedregelen er at du som venter på prøvesvar skal holde deg hjemme til du har fått svar. Du skal ikke gå på jobb eller skole, du skal ikke ta offentlig transport eller oppsøke offentlige steder, og du skal holde god avstand til alle andre enn dine nærmeste. Dine husstandsmedlemmer behøver ikke å være i karantene, heller ikke husstandsmedlemmer som jobber i helsetjenesten.

Ved negativ test kan du gå tilbake på jobb/skole når du er i god allmenntilstand (det vil si at du føler deg frisk og er feberfri), selv om du fortsatt har noen symptomer på luftveisinfeksjon.

Dersom testen ble tatt uten at du har mistanke om at du har covid-19 (det vil si at du hverken har symptomer eller har vært direkte utsatt for smitte) er det ikke nødvendig å holde seg hjemme i påvente av prøvesvar. Dette kan for eksempel gjelde hvis du deltar i forskningsprosjekter.

Karantene

De som skal i karantene er i utgangspunktet friske, men har vært i en situasjon der de kan ha blitt smittet. Dette gjelder nærkontakter til personer med covid-19 og personer som har vært på reise i et område med mye smitte. Disse skal være i karantene i 10 dager for å hindre at de smitter andre før de selv får symptomer. 

Hvis du blir regnet som nærkontakt, er det fordi du har vært i kontakt med en bekreftet smittet de siste 48 timene. Nærkontakt kan både være de i samme husstand som deg, eller noen du har vært nært med, f.eks. på arbeid eller skole. Se definisjonen av nærkontakt hos FHI. 

 • Du skal være i karantene i 10 dager etter siste eksponering eller etter ankomst til Norge. Les mer om egnet sted for karantene nedenfor.
 • Du kan omgås de du bor sammen med som normalt, men unngå besøk.
 • Du skal ikke gå på skole, jobb, barnehage eller andre aktiviteter utenfor hjemmet.
 • Du skal ikke ta lengre reiser innenlands eller reise utenlands.
 • Du skal ikke ta offentlig transport.
 • Du skal unngå steder hvor det er vanskelig å holde avstand.
 • Du bør som hovedregel ikke oppsøke offentlige steder, slik som butikker og kaféer. Ved mangel på alternativer kan du gå ut for å gjennomføre nødvendige ærend i butikk eller apotek – men sørg for å holde tilstrekkelig avstand (minst 1 meter) til andre og unngå kø.
 • Du kan gå tur ute, men hold minst 1 meter avstand til andre.
 • Vær årvåken på egne symptomer. Dersom du får feber eller luftveissymptomer, skal du isolere deg og la deg teste så snart som mulig.
 • Ved positiv test skal du over i "hjemmeisolering".

Hjemmeisolering

De som får påvist covid-19 må isoleres – hjemme, i helseinstitusjon eller et annet sted. Dette gjelder for personer i isolering: 

 • Du skal ikke gå ut av hjemmet, men kan oppholde deg i egen hage eller på egen balkong.
 • Du må få hjelp av andre til å gjøre nødvendige ærend.
 • Hold minst 1 meter avstand til de du bor sammen med når det er mulig.
 • Hvis mulig, ha eget rom og bad. Bruk egne baderomsartikler, som for eksempel håndkle.
 • Avtal med legen din hvordan du skal følge med på egen helsetilstand.
 • Ring helsevesenet hvis du har behov for legehjelp fordi sykdommen din forverres (for eksempel ved pustevansker) eller av andre årsaker. Fortell at du har covid-19 når du ringer. Da kan de iverksette tiltak for å hindre at andre blir smittet. Du bør ikke benytte offentlig transport.
 • Rengjør hjemmet hyppig og særlig overflater slik som baderomservant, toalett, dørhåndtak og kjøkkenbenk. Vanlige rengjøringsmidler kan benyttes. Brukte tekstiler og sengetøy legges rett i vaskemaskin og vaskes på minimum 60 grader.
 • De du bor sammen med, skal være i karantene.
 • De du bor sammen med, må være nøye med håndhygiene med hyppig håndvask med såpe og vann. Husk særlig å vaske eller desinfisere hendene når du forlater rommet hvor den som er hjemmeisolert oppholder seg, og etter kontakt med den som er hjemmeisolert eller utstyr vedkommende har brukt, og før du skal ut av huset.
 • Legen vurderer hvor lenge du må være isolert. Man må minst være isolert 8 dager etter at man ble syk. Se Opphevelse av isolasjon
Smittestatus i Sola

I alt er det registrert 46 covid-19-smittetilfeller i Sola kommune siden mars. 

Siste smittetilfelle ble registrert 20. oktober.  

Månedsoversikt over smittetilfeller

Januar: 0
Februar: 0
Mars: 13
April: 3
Mai: 0
Juni: 3*
Juli: 5**
August: 3
September: 14
Oktober: 5

* Positive tester fra juni var alle personer som er folkeregistrert i Sola, men bor og oppholder seg andre steder i landet. 
** Positive tester fra juli inkluderer utenlandske statsborgere som ankom Sola. Personene gikk umiddelbart i karantene etter ankomst. 

Tallene er hentet fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS), samt smittetilfeller registrert av kommunen. 

Registreringer i MSIS baserer seg på folkeregistrert adresse. I noen tilfeller kan den smittede derfor oppholde seg, bo og få behandling i en annen kommune enn hvor vedkommende er folkeregistrert. Personer som ikke er folkeregistrert i Norge vil registreres i den kommunen de oppholder seg i på testtidspunktet

Se Stavanger universitetssykehus (SUS) for å se statusoppdateringer om innlagte pasienter med koronasmitte og hvilken beredskap sykehuset er i.

Fritidsreiser

Reiser utenlands

Utenriksdepartementet fraråder reiser til utlandet som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder til 1. oktober. Årsaken er økningen i utbredelse av koronaviruset og den uforutsigbare og vanskelige situasjonen for mange reisende. Her finner du mer informasjon om utenlandsreiser og koronavirus.

Velger du å reise, sett deg godt inn i reiserådene til det aktuelle landet og regionen du skal besøke. God avstand til andre anbefales til en hver tid. 

Røde og gule land

Smittesituasjonen kan endre seg raskt, og nasjonale myndigheter vurdere hvilke land som er røde og gule. Dette kan endres raskt og situasjonen kan snu på kort tid, og dermed har du selv ansvar for å følge med etter du har vendt hjem fra en reise.

Smittesituasjonen vurderes forløpende av helsemyndighetene. Oppdatert oversikt over status på røde og gule land finner du her på Folkehelseinstituttets nettsider.

Korona-testsenter på flyplassen

Testtilbudet gjelder alle som ankommer Stavanger fra utenlandsreise, også utenlandske statsborgere. Testen er gratis. Du kan ikke benytte deg av testtilbudet hvis du skal reise til utlandet fra Stavanger lufthavn. Trenger du dokumentasjon på at det foreligger en negativ test før utreise av Norge, må du benytte deg av et privat testtilbud. 

Åpningstidene til testsenteret varierer som følge av flytrafikken. 

Reiser innenlands

Du kan dra på reise innenlands, så lenge du reiser på en måte som gjør at du unngår å smitte andre og reduserer muligheten for å bli smittet selv. Hold derfor god avstand til andre, sørg for god hygiene og hold deg hjemme hvis du er syk.

Smittesituasjonen kan endre seg på kort tid. Det er derfor viktig at du før du reiser innenlands, setter deg inn i gjeldende smittevernråd for området du vil besøke. Noen steder i landet vil det være større utbrudd av smitte, og dermed lokale tiltak du må passe på. 

Drar du på campingtur, båttur eller lignende, og er avhengig av havner og campingplasser, sjekk med stedene du ønsker å besøke om tilbudene du trenger er åpne. 

Les gjerne alle råd for ferie og reise fra FHI her.

Overnatting på hytta

Det er lov å reise på hytta. Reiser til hytte hvor du stort sett er sammen med egne familiemedlemmer eller andre du allerede ville vært i kontakt med på hjemstedet, utgjør mindre fare for smittespredning. Alle oppfordres til å bruke sunn fornuft og ikke ta noen unødvendige sjanser som kan medføre behov for øyeblikkelig hjelp eller redningstjeneste.

Gode råd for fritidsreiser innenlands

 • Er du syk, bli hjemme
 • Reis hjem, dersom tilstanden tillater det, hvis du blir syk mens du er på hytta eller på reise.
 • Ikke foreta reiser eller aktiviteter som gir økt risiko for at du får behov for redningstjenesten eller helsetjenesten.
 • Unngå kollektivtransport når det er mulig.
 • Sørg for å overholde helsemyndighetenes oppfordring om god avstand til andre i dine omgivelser. Vær i størst mulig grad bare sammen med dem du er sammen med til vanlig og er på reise med.
 • Unngå trengsel i butikker som er dimensjonert for færre mennesker. Ta om nødvendig med det du trenger hjemmefra.
 • Sjekk nettsiden til kommunen du skal reise til for å finne ut om de har lokale restriksjoner eller råd som er relevante. Du bør ikke belaste kommunen med å ta kontakt med dem for å sjekke dette ut, eller be om unntak hvis kommunen har lokale restriksjoner eller råd, men forholde deg til satte regler.
Ønsker du å holde et arrangement?

Er arrangementet privat eller på offentlig sted?

Det er ulike råd som gjelder for private sammenkomster og arrangement på offentlig sted med en ansvarlig arrangør. Det er stedet hvor arrangementet holdes som avgjør om det regnes som privat eller offentlig. Privat er for eksempel holdt hjemme på privatadresse eller i privat hage, mens offentlig sted er lokaler og utendørsarealer som leies eller lånes ut, inkludert hoteller, grendehus, forsamlingshus, konferansesaler og haller m.m. 

Hvor mange gjester kan du ha?

På private sammenkomster er høyeste anbefalte antall 20 personer og på arrangement på offentlig sted er øvre grense 200 personer. Hver deltaker/gjest/tilskuer teller som en, uansett alder. Antallet vil også avhenge av hvor stor plass du har til rådighet. Ansatte eller oppdragstakere som står for gjennomføringen regnes ikke med i de 200.

Smittevernråd for arrangementer

Arrangementer skal følge generelle smittevernråd, dvs. ingen skal møte opp dersom de er syke, alle skal kunne holde minst 1 meters avstand til andre som de ikke er i husstand med og det skal være mulig å holde god håndhygiene.

Ved arrangement på offentlig sted er det noen ting man skal tenke på i tillegg. Arrangementet skal ha en arrangør, som har ansvar for at smittevernråd følges og for å føre oversikt over alle som deltar (navn på alle og telefonnummer de kan kontaktes på). Oversikten bør oppbevares i minst 10 dager, og vil bli etterspurt av kommunens smittesporingsteam dersom det blir behov for smittesporing i etterkant av arrangementet.

Det er ikke spesielle krav til hvem som kan være den ansvarlige arrangøren. Dette kan også være en privatperson, men samme råd og krav til arrangør gjelder uansett hvem dette er.

Ved store arrangementer er det viktig å gjøre en risikovurdering på forhånd og tenke nøye gjennom hvor det kan spesielt kan være økt smitterisiko og hvilke tiltak som kan redusere risikoen.

For mer detaljer om råd for arrangement anbefales du å lese Folkehelseinstuttets smittevernveileder. På siden om arrangement (link nederst) finner du utdypende råd om spørsmålene over, linker til andre sider om arrangement, link til mal for risikovurdering og sjekkliste for godt smittevern.

Følg også godt med på eventuelle endringer i råd og regler, disse kan endres på kort varsel.

Må du melde fra om arrangementet ditt?

Du trenger ikke å søke om å holde arrangement når det gjelder smittevern, det er du som arrangør som har ansvar for at smittevernråd overholdes og gjør vurdering på dette. Du trenger i som hovedregel heller ikke melde fra til kommuneoverlege. Ved planlegging av store arrangement er det likevel fint om du orienteres oss om at det skal holdes og du kan også be om råd dersom det etter risikovurdering er sårbare punkt som du er usikker på håndteringen av.

Har du korona-relaterte spørsmål knyttet til arrangementer, samlinger og aktiviteter? Ta kontakt med kulturavdelingen i Sola kommune, Henrik Emil Greve, tlf. 988 71 759 eller e-post, eventuelt kultursjef Morten E. Hansen, tlf. 990 14 386 eller e-post

Les mer om arrangementer, samlinger og aktiviteter på Folkehelseinstituttets (FHI) nettsider

 

Råd til åpne serveringssteder

Serveringsstedene i Sola kommune som er åpne for gjester, må følge retningslinjene i Covid-19-forskriftens §14a. I tillegg må alle serveringsstedene følge bransjestandarden som er utarbeidet for serveringsstedene. 

Vi minner spesielt om at alle må sørge for å holde god avstand til hverandre (minst én meter), vaske hendene ofte og ha god hoste- og nysehygiene.

For øvrig viser vi til informasjon på nettsidene til Helsedirektoratethelsenorge.no og Folkehelseinstituttet

Registrering av gjester

Vi oppfordrer serveringssteder til å registrere gjester. Driver du et skjenkested, skal du registrere alle gjester til enhver tid. 

Tilsyn 

Kommunen vil fortsette med meldte og uanmeldte tilsyn ved serveringssteder i kommunen, med fokus på smittevernfaglig forsvarlig drift. 

Stengte og reduserte tilbud i kommunen

Kulturhuset

Følg med på kulturhusets nettside for informasjon.

Bibliotekene 

Reduserte åpningstider, Sola bibliotek: 
Les mer på bibliotekets nettside for informasjon og åpningstider 

Svømmehaller

Tiltak for å sikre god hygiene og hindre smitte er maksimalt antall i bassenget 15 personer, samt at man må holde minst 1 meters avstand fra hverandre. Badstue og trimrom forblir stengt. 

Ikke besøk oss om du er syk, og betal gjerne med kort. 

Idretts- og aktivitetsanlegg

Det anbefales samlinger på maks 20 personer som kan holde minst 1 meter avstand. For større arrangementer må det være en ansvarlig arrangør, hvor deltagerne i aktiviteten inklusiv tilskuere ikke skal overskride 200 personer. God avstand må kunne opprettholdes. 

Det tillates begrenset bruk av anleggene forutsatt at reglene for god smittehygiene overholdes og at du holder deg hjemme hvis du er forkjølet eller syk. Voksne oppfordres til å følge eller ha tilsyn med barn på idrettsplasser og aktivitetsanlegg. Ved gjentatte overtredelser kan enkeltanlegg bli stengt

Det anbefales å ha trening utendørs fremfor innendørs. Man skal også til enhver tid kunne holde 1 meters avstand til hverandre, med unntak av de som bor i samme husstand. Bruk av felles garderober frarådes, og stevner hvor det er stor geografisk spredning på deltagere skal unngås.

Rask psykisk helsehjelp 

Samtaler gjennomføres på telefon/skype. Kurs utsettes, nye datoer for oppstart annonseres etterhvert. De som berøres av endringene blir kontaktet. Vi tilbyr gratis nettkurs for å håndtere angst, depresjon, stress og belastninger til solabuen. Send en e-post til RPH@sola.kommune.no,så får du tilsendt mer informasjon og lenke til nettkurs. 

Barnehager, skoler og SFO

Følg med på nett

Barnehager, skoler og SFO åpnet med visse restriksjoner i vår. Følg med på skolenes og barnehagenes hjemmesider/IST-direct fremover om endringer skulle skje.

Nivåinndeling av smitteverntiltak

Smittesituasjonen kan endre seg over kort tid. FHI har derfor en ny nivåinndeling for barnehager og skoler. Denne høsten planlegger vi for en skolehverdag på gult nivå. Det betyr blant annet at hele skoleklasser kan være samlet og at alle elever får et fulltidstilbud på skolen. Samtidig skal smittevern opprettholdes. Vi følger rådene fra Folkehelseinstituttet og sørger for at disse tilpasses skolene. Skolene vil informere direkte hvis det skulle skje endringer. Les mer om nivåinndelingen her.

Besøk på sykehjem, aldershjem og bemannede omsorgsboliger

Besøk må avtales 

Ring avdelingen du vil besøke for å avtale når du kan komme.

Hvis du vil besøke noen eller få besøk, er det også visse regler for å sikre at smitte ikke spres: 

 • Du må ikke ha symptomer på sykdom når du kommer på besøk.
 • Pårørende som har vært på utenlandsreise de siste 10 dagene, kan ikke komme på besøk. Dette gjelder også hvis pårørende har oppholdt seg steder hvor de tror de kan være utsatt for smitte.
 • Pårørende skal avtale tidspunkt for besøk med avdelingen på forhånd, og må vente ved inngangen på at personalet følger pasienten dit.
 • For å lette arbeidet med eventuell smittesporing, hvis smitte skulle komme inn i sykehjemmet, må det dokumenteres i pasientens journal hvem som har vært på besøk.
 • Besøkende må vaske/sprite hendene før og etter besøket. Sykehjemmet legger til rette for at håndsprit er tilgjengelig.
 • Her som ellers i samfunnet må alle tilstrebe å holde minst 1 meters avstand til ansatte og til pasienten.

Pårørende bes begrense besøkene til færrest mulig. Alle sykehjem og aldershjem har nettbrett for at pasienter kan ha videokontakt med sine pårørende. 

Se også: Smittevernråd ved besøk i kommunale helse- og omsorgsinstitusjoner (Folkehelseinstituttet)

Barn-, ungdom- og familietjenesten, barnevern og PPT

PPT, familiesenteret, ungdomsteamet og barnevern 

PPT, familiesenteret, ungdomsteamet og barnevernet har vanlig åpningstid og tilbyr kontakt og veiledning over telefon, video eller ved fremmøte. Kontaktinformasjon finner du under de ulike tjenestene her. 

Helsestasjon

Helsestasjonene for barn og gravide har nå tilnærmet normal drift. 

Ut fra Helsedirektoratets anbefaling, tilbyr vi nå de aller fleste av de faste kontrollene på helsestasjonen. Du møter derfor til oppsatt time hvis du ikke får annen beskjed.

For å unngå smittespredning, må vi ha noen begrensinger for oppmøte.

Bare de som er friske, kan komme på helsestasjonen. Det gjelder også gravide. Har du eller noen i husstanden symptomer, er syk eller har karantene, ring oss før oppsatt avtale.

Det er ikke lenger tilbud om drop-in, men du må nå ha avtale for å møte opp. Foresatte med nyfødte kan møte begge. Ellers møter bare en forelder og barnet. Gravide kan ha med partner.

Du kan som før ringe helsestasjonen utenom de faste avtalene. Du får da god anledning til å snakke med helsesykepleier eller jordmor på telefon eller video om du lurer på noe, eller om du har en bekymring - stor eller liten.

For å få snakke med helsesykepleier eller jordmor, ring din helsestasjon.

Sola: 51 65 32 21
Tananger: 51 64 16 50
Tjelta: 51 94 46 50

Skolehelsetjenesten

Skolehelsetjenesten er på plass på skolen og tar imot elever og foresatte. 

Friske elever og foresatte kan møte etter avtale med helsesykepleier. Ta bare kontakt på telefon eller elevbooking. Kontaktinformasjon og informasjon om tilbudet finner du på skolens hjemmeside. Elever og foresatte kan avtale med helsesykepleier her.

Helsestasjon for ungdom 

Helsestasjon for ungdom har åpent på avdelingen på Sola rådhus som normalt; åpent mandag kl. 14.30 - 16.30. 

Trenger du hjelp? Eller kan du bidra med noe for andre?

Sola kommune og andre myndigheter gjør nå det vi kan for å begrense smitte, ta vare på de som er syke og ta vare på innbyggerne.

Trenger du hjelp?

Noen innbyggere er nå isolert fra sine vanlige nettverk - enten fordi de er i karantene eller fordi alle sosiale og kulturelle tilbud de vanligvis bruker er lagt ned. Noen kan få behov for hjelp til gjøremål, ærend eller bare trenger at noen tar en daglig telefon for sjekke at det går greit.

Ønsker du å hjelpe?

Sola frivillighetssentral ønsker kontakt med deg som har mulighet og lyst til å bidra, og få oversikt over hva ditt bidrag kan være.

Smittesituasjonen gjør at det ikke kan legges opp til sosial kontakt mellom mange, men vi skal fortsatt ta vare på hverandre. Alle som melder seg må være helt friske, og ikke ha symptomer på luftveisinfeksjoner.

Ta kontakt med Sola frivillighetssentral hvis du trenger hjelp, eller hvis du kan bidra med noe for andre:

Sola frivillighetssentral
E-post: frivilligsentral@sola.kommune.no
Telefon: 901 42 670

Til deg som har det vanskelig

Her finner du oversikt over foreninger og organisasjoner som tilbyr hjelp og støtte.

I tillegg kan du kontakte:

 • Alarmtelefonen er det nasjonale nødnummeret for barn og unge som er utsatt for vold, overgrep eller føler seg utrygge på andre måter. Voksne som er bekymret for et barn, kan også ringe. Åpent hele døgnet: 116 111.
 • BaRsnakk er et chattetilbud til deg med foreldre, eller andre nær deg, som har eller har hatt et rusproblem.
 • Kors på halsen er et tilbud til deg under 18 år bemannet av frivillige voksne fra Røde Kors. Åpent mandag - fredag kl. 14.00-22.00 på telefon: 800 333 21.
 • UngPrat er en samtaletjeneste til barn og unge mellom 13 og 24 som trenger noen å prate med.
 • Mental Helse hjelpetelefon er for alle som trenger noen å snakke med. Åpent hele døgnet: 116 123.
 • Kirkens SOS er for alle som vil snakke med noen. Åpent hele døgnet: 22 400 040. SOS-chat er åpent hverdager kl. 18.30 -22.30.
 • Foreldresupport er for omsorgspersoner som trenger hjelp og veiledning. Åpent hele døgnet: 116 123. 
 • Vold- og overgrepslinjen er for deg som opplever vold i nære relasjoner eller er bekymret for noen du kjenner. Åpent hele døgnet: 116 006.
 • Anoynyme Alkoholikere (AA): 911 77 770. 
 • Assistert Selvhjelp har laget et gratis mestringsverktøy som kan være til god hjelp for å takle angst og uro i forbindelse med korona. 

 

 

Informasjonsfilm fra Helsedirektoratet: