Testing, karantene og prøvesvar

Korona: Testing, karantene og prøvesvar

Bestille test

Hvem skal testes?

Alle som mistenker at de kan være smittet av covid-19 kan be om å bli testet.

Slik bestiller du tid  

Husk å holde deg hjemme og unngå kontakt med andre mens du venter på å teste deg og når du venter på svar. 

Bestille på nett

Bestill test på helsenorge.no, under timeavtaler.

Husk at du selv må velge om du vil ha påminnelse om timen din på e-post eller sms. Dette endrer du under profil og innstillinger, kontaktinformasjon og hvordan skal helsenorge kontakte deg

Når du bestiller på nett, må du velge nærmeste teststasjon for Sola ved å klikke på "Bestill time i annen kommune" Da velger du Stavanger, og får opp vår nærmeste teststasjon på Stavanger Forum. 

Du kan bestille koronatest elektronisk for deg selv eller for barn under 16 år som du har foreldreansvar for. Hvis du skal bestille for andre, ring koronatelefonen: 51 91 40 30. 

Ta med legitimasjon! 

Koronatelefon

Du kan ringe koronatelefonen for testing på telefon 51 91 40 30 og avtale tid uten å be om fastlegens vurdering først, dersom du:

  • har akutt luftveisinfeksjon eller andre symptomer på covid-19
  • kan ha blitt smittet med covid-19 som nærkontakt, eller etter reise i «rødt» eller «gult» land de siste ti dagene

Koronatelefonen for testing er åpen 08.30-15.00 mandag-fredag og 10.00-14.00 lørdag og søndag. Dette telefonnummeret er kun for å bestille tid. Har du generelle spørsmål om korona, bør du heller ringe FHIs informasjonstelefon, tlf. 815 55 015 og lese ofte stilte spørsmål på helsenorge.no.

NB! Du bør ikke bestille både på telefon og elektronisk skjema. Velg én av løsningene for å unngå dobbeltbooking.

Fastlegen

Hvis du føler deg syk kan du også kontakte fastlegen din for en vurdering for å utelukke muligheten for andre alvorlige sykdommer. 

Akutt sykdom

Hvis du er alvorlig syk, skal du kontakte fastlege eller legevakt for helsehjelp. Er situasjonen akutt, skal du ringe 113. 

Oppmøte til test
  • Testingen foregår på tre teststasjoner hver dag; to i Stavanger Forum og én i Stavanger idrettshall. Her kan du se kart. 
  • Alle som skal testes må gjøre en avtale og få et oppmøtetidspunkt. Da vil du også få beskjed om hvor du skal møte opp.
  • Du kan kjøre bil, sykle eller gå til teststasjonen, men du kan ikke bruke offentlig transport. Hvis du har spørsmål om dette, ring legevaktens koronatelefon på 51 91 40 30.
  • Helsepersonell kommer ut til deg i bilen og tar prøven ved hjelp av bomullspinner som stikkes ned i svelget og evt. opp i nesen. 
  • For barn under fem år tas det kun prøve av halsen. Det er viktig å forberede barna på at det kommer en person i smittevernutstyr og tar prøve. Barnet kan sitte på fanget ditt i bilen.
Prøvesvar og dokumentasjon

Til deg som venter på prøvesvar

Hovedregelen er at du som venter på prøvesvar skal holde deg hjemme til du har fått svar. Du skal ikke gå på jobb eller skole, du skal ikke ta offentlig transport eller oppsøke offentlige steder, og du skal holde god avstand til alle andre enn dine nærmeste. Dine husstandsmedlemmer behøver ikke å være i karantene, heller ikke husstandsmedlemmer som jobber i helsetjenesten.

Ved negativ test kan du gå tilbake på jobb/skole når du er i god allmenntilstand (det vil si at du føler deg frisk og er feberfri), selv om du fortsatt har noen symptomer på luftveisinfeksjon

Når får du svar på testen?

Normalt kan du regne med prøvesvar etter et par dager, men i perioder med stor pågang vil du måtte vente lenger på resultatene. Det er ikke Sola kommune som behandler analysene, og vi har ikke mulighet for å fremskynde testsvar, eller bekrefte negative prøvesvar. 

Alle bosatte i Norge med norsk personnummer eller d-nummer, skal logge seg på helsenorge.no for å se prøvesvar der. Har du brukerkonto på helsenorge.no, vil du få varsling på e-post eller mobiltelefonen din når prøvesvaret er klart. 

Du kan også få svar på testen av fastlegen din. Legevakten har ikke tilgang til testsvarene.

Alle må holde seg hjemme til de er helt symptomfrie. Det gjelder selv om testen er negativ. Kommunen følger opp de som får påvist covid-19. Skal du testes for covid-19 er det lurt å begynne å skrive opp personer du har vært i nær kontakt med.

Dokumentasjon på prøvesvar 

Svaret fra helsenorge.no kan brukes som dokumentasjon.

Trenger du dokumentasjon på andre språk før en reise eller lignende, spør fastlegen din om råd eller ta kontakt med privat helseaktør. Sola kommune tilbyr ikke tester til dette formålet.

Hurtigtest til koronasertifikat

Ikke benytt Stavanger Forum til hurtigtest

Vi oppfordrer deg som trenger koronasertifikat til reise eller lignende å ikke benytte teststasjonen på Stavanger Forum, grunnet svært stor pågang her. 

Her kan du hurtigteste deg

Du kan benytte deg av teststasjonen på Sandnes stadion i Sandnes idrettspark i Jønningheisveien på Trones. Her tilbys gratis koronatest til deg som trenger grønt koronapass til reise o.l. 

Ring 77 28 13 00 for timebestilling. Det vil snart komme på plass online timebestilling.

Her finner du mer informasjon om hurtigteststasjonen i Sandnes. 

Karantene og ventekarantene

Karantene og isolasjon

Hvis du blir pålagt karantene, er du i utgangspunktet frisk, men har vært i en situasjon der du kan ha blitt smittet. Enten som nærkontakt til en person med covid-19 (smittekarantene), eller fordi du har vært på reise i et land, eller en region, med mye smitte i løpet av siste 10 døgn (innreisekarantene).

Dersom du har bekreftet Covid-19, skal du i isolasjon. Da skal du ikke omgås andre frem til du er frisk. Dersom du bor sammen med andre, må de i karantene.

Les mer om karantene og isolasjon hos FHI.

Ventekarantene

Når du blir bedt om å være i ventekarantene, innebærer det at du skal være i karantene frem til en nærkontakt har fått prøvesvar. Din nærkontakt kan ha smittet flere rundt seg før det ble kjent at hen var nærkontakt. Ventekarantene brukes for å hindre rask smittespredning, særlig i tilfeller der vi ikke kjenner til smitteveien eller det er tilfeller av mutert virus.

Dersom nærkontakten så tester negativt, kan du gå ut av ventekarantenen igjen. Dersom nærkontakten din tester positivt, skal du fortsette å være i karantene, og vil bli bedt om selv å bli testet. Du vil få direkte beskjed om dette.

Nærkontakter av den som blir bedt om å gå i ventekarantene, må ikke selv i ventekarantene. 

Testsenter på Stavanger lufthavn, Sola

Testsenteret på flyplassen er kun tilgjengelig for deg som har vært ute og reist, og ankommer Stavanger lufthavn, Sola. Les om testsenteret her. 

Testsenter ved ferjeterminal, Risavika havn

Les mer om Risavika under reiser og testing.

Akutt og alvorlig sykdom

Er du alvorlig syk, skal du kontakte fastlege eller legevakt 116 117 for helsehjelp. Trenger du akutt helsehjelp skal du ringe 113.