Spørsmål og svar om eventuell skolenedleggelse

Her finner du spørsmål og svar knyttet til de foreslåtte skolenedleggelsene.

Hvordan vil Sola kommune ivareta elevene som blir berørt av at dere legger ned skoler? 

Dersom kommunestyret vedtar at Sola skole og Håland skole legges ned, vil vi arbeide for at overgangen skal bli god for alle, både elever, foreldre og ansatte ved skolene som blir direkte berørt. I dette arbeidet vil skolene få støtte fra fagstab oppvekst med kommunalsjef og skolesjef, HR, tillitsvalgte og verneombud.   

Trygghet er helt vesentlig i en slik situasjon og vi vil gjør vårt for å trygge elever direkte, men også legge til rette for gode prosesser som også trygger lærere og foreldre, slik at laget rundt elevene blir sett og hørt.  

Vi vil legge til rette for sosiale arrangementer både før og etter oppstart av nytt skoleår. Dette kan være ulike aktiviteter på tvers av skoler, som turer, samlinger og andre bli kjent-aktiviteter i og utenfor klasserommet. Helt konkret kan dette være besøk til hverandres skoler våren 2025, felles sosiale aktiviteter og at FAU samordner aktiviteter og møter.  

Helsesykepleiere og lærere er tilgjengelige dersom elever og foresatte er bekymret i forkant av at eleven skal begynne på ny skole, dersom dette blir vedtatt.  

Vi har et sterkt ønske om å få til gode overganger for alle. Derfor vil både tillitsvalgte, verneombud, HR og fagstab oppvekst med skolesjef og kommunalsjef samarbeide tett med skolene som blir berørt av omstillingen.  
 

Dette går fort. Hvilke plan har dere? Hva skjer når? 

Kommunedirektøren foreslår å legge ned Sola og Håland og øker bemanningen gjennom styrket kontaktlærerdekning på samtlige skoler i kommunen. Dette er store, strukturelle grep og vil medføre at ressursene fordeles jevnere til elever og lærere i kommunen vår. En jevnere fordeling av bemanningen gjør det mulig å være tettere på hvert enkelt barn. Større og da mer fleksible fagmiljø sikrer kvaliteten for barn og unge i kommunen, både på individ- og gruppenivå.   

Vi vil legge til rette for: 

  • trygt skolemiljø på ny skole gjennom aktiviteter og besøk
  • møter mellom foresatte og lærere på ny skole våren 2025
  • foreldremøter våren 2025 for nye og gamle foresatte
  • informasjonsmøter våren 2025 og høsten 2025
     

Hva skjer med klassestørrelsene? Blir de større? 

Det er ikke bestemt hvordan klassene ser ut, men større klasser og/eller flere klasser på trinnet blir en konsekvens av en skolenedleggelse. Vi vil styrke bemanningen i klassene elevene skal inn i og elevene får flere relasjoner å velge blant. Det er ikke klassestørrelse som avgjør hvor trygge barn i Sola opplever seg. Det viktigste er å ha gode venner og god relasjon til lærer og andre voksne på skolen.  
 

Får elevene gå i klasse med de de er trygge på? 

Ja, det legger vi opp til. Kjente klassekamerater og kjente, trygge voksne skal elevene ha med seg over til ny skole. Kommunen legger også opp til en styrket lærerdekning på Dysjaland, Haga og Sande det første året, som vil føre til gode rammer for trygging. Det er også sannsynlig at flere av lærerne på nåværende skole blir med til den nye skolen. Samtidig er det vanlig med noe lærerskifte i løpet av grunnskolen.
 

Skoleveien blir jo mye lengre. Hva med skoleskyss? 

De som har rett på skoleskyss, får det. Informasjon om skoleskyss kan du lese mer om på Rogaland fylkeskommunes nettside.
 

Hvordan har skoleledelsen tenkt å jobbe for at alle elevene får en god «vi-følelse» på skolen? 

De ansatte på skolene vil få støtte av kommuneadministrasjonen via fagstab oppvekst, HR, verneombud og tillitsvalgte. Det er en side av saken, men en viktig grunnstein for å bygge en god «vi-følelse».

Gjennom besøk, felles turer og andre trivselstiltak og klassemiljøaktiviteter før og etter oppstart på ny skole, vil elevene bli godt kjent. Flere er også venner på fritiden gjennom aktiviteter i lokalsamfunnet ellers. 
 

Hva skjer med skolebyggene som nå tømmes? 

Mye her er uavklart enda, men utleie er en mulighet. Her er flere muligheter. På Sola skole vurderer vi samlokalisering av voksenopplæring og innføring. 
 

Vil skolene som blir større få mer ressurser til sosiallærer/helsesykepleier?  

Ja, dette tildeles etter elevtall.