Mat

  

Mat og måltider i Grannes barnehage

Barnehagen legger til rette for tre faste måltider om dagen. Frokosten medbringes hjemmefra, mens lunsj og ettermiddagsmåltid blir servert her. Grannes barnehage serverer ernæringsmessige fullverdige måltider, hvor måltidene settes sammen av mat fra alle de tre gruppene under:

  1. Grovt brød, grove kornprodukter, poteter, ris, pasta etc.
  2. Grønnsaker og frukt/bær 
  3. Fisk, annen sjømat, kjøtt, ost, egg etc.

Både lunsj og ettermiddagsmåltid smøres med barna til stede slik at de selv kan få velge mellom ulike pålegg. Dette gjør at vi kaster mindre mat i barnehagen, som er et viktig bidrag å få ned klimagassutslipp og for å redusere matsvinn.

 Frokost:

Frokosten må barna medbringe hjemmefra. Vi oppfordrer foreldrene til å ta med sunn og god mat til frokost. Barnehagen serverer melk og vann til frokostmåltidet.

 

Lunsj: 

Lunsj serveres mellom kl.10.30-11.30. Barna har god tid til å sette seg ned å spise maten. En dag i uke serveres det varmmat, en dag grøt eller suppe, de andre tre dagene består for det meste av brødmat.

  • Vi serverer ulike typer pålegg og grønnsaker til brødmaten.
  • Grøten som serveres varierer mellom havregrøt (som vi har for det meste), semulegrøt, risgrøt og byggrynsgrøt.
  • Varmmat lages enten av kjøkkenassistenten eller av andre i personalet.

 


    

 

Et eksempel på varmmaten: Laks, ris og grønnsaker servert med soyasaus og rømme på siden, for de som måtte ønske det.

 

 

 

 

Ettermiddagsmåltid:

Serveres fra kl.14.00. Ettermiddagsmåltidet består som oftest av knekkebrød med pålegg og frukt i tillegg. Vann serveres til dette måltidet.

 

Egen kjøkkenassistent:

Grannes barnehage har egen kjøkkenassistent/ekstraressurs. Denne stillingen frigir tid til de ansatte på avdelingene, ved at måltider, bestillinger av mat og renhold av kjøkken blant annet, tillegges kjøkkenassistenten. Ekstraressursen går på «topp» av vanlig bemanning, dermed har barnehagen en ekstra å spille på ved kurs, møter og eventuell sykdom på huset. Kjøkkenassistenten har ansvar for mat og matbestilling, og kan med dette arbeide for å redusere matsvinn ved å;

  • planlegge innkjøp
  •  «se, lukt, smak» - på maten før du bestemmer deg for å kaste
  •  lage porsjoner som stemmer med barnegruppa
  •  ha oversikt over mat i kjøleskap og i skaper
  • effektiv bruk av fryseboksen til mat som ikke har blitt brukt opp bl.a.