Mat

Mat og drikke i barnehagen utgjør en betydelig del av barnas totale kosthold. Maten i barnehagen, enten den er medbrakt eller tilberedt i barnehagen, er derfor av stor betydning for barns utvikling og helse.

Vi vet at gode rammer rundt måltidene er viktig for å gi barna gode måltidsopplevelser, som medvirker til hvor mye mat barnet spiser.

Måltider

Vi legger til rette for minimum tre faste, ernæringsmessig fullverdige måltider hver dag. Noen barn, særlig de yngste, kan ha behov for å spise oftere.

Vi setter av god tid til hvert måltid, minimum 30 minutter til å spise, slik at barna får i seg tilstrekkelig med mat og væske. Vi deltar aktivt under måltidet og vår målsetting er å legge til rette for et godt fungerende og trivelig spisemiljø.

Vi serverer skummet melk og lettmelk med 0,7 % til frokost og lunsj. Vann er tørstedrikk mellom måltidene, og tilbys også til måltidene.

Frokost

Barna har med frokosten hjemmefra. Vi er takknemlig om matboksen og drikkeflasken ikke inneholder mat/drikke med mye tilsatt sukker. 

Lunsj og ettermiddagsmåltid

Vi serverer lunsj og et ettermiddagsmåltid. 

Maten vi tilbyr varieres over tid fordi vi ønsker å gi barna varierte smaksopplevelser. Vi setter sammen måltidene av mat fra følgende tre grupper:

  1. Grovt brød, grove kornprodukter, poteter, ris, pasta etc.
  2. Grønnsaker og frukt/bær
  3. Fisk, annen sjømat, kjøtt, ost, erter, bønner, linser etc.

Vaner og rutiner

Vi ønsker at barna tilegner seg gode vaner, holdninger og kunnskaper om kosthold, hygiene, aktivitet og hvile. Vi vet at det er viktig å arbeide med mat og måltider i nær forståelse og samarbeid med foresatte. 

Hygiene før, under og etter måltidet er viktig. Håndvask av alle hender før tilberedning og spising. Riktig oppbevaring og tilberedning av matvarer prioriteres.

Ønsker du mer informasjon om mat i barnehagen, kan du lese mer her.