Ny i barnehagen

Vårt mål er at overgangen fra hjem til barnehage ikke skal oppleves som et brudd, men som en utvidelse av mulighetene for kontakt og nye erfaringer. Like fullt innebærer overgangen til barnehagelivet en løsrivelsesprosess for både barn og foreldre. Det kan oppleves som vanskelig å overlate barnet sitt til mennesker en ikke kjenner. Man kan bli usikker på om man gjør det rette for barnet, og på om barnet vil få det godt her og trives. Disse følelsene opplever de fleste foreldre, og hvis det kan hjelpe - snakk med barnehagen om det. Personalet vil gjøre sitt ytterste for at denne situasjonen skal bli trygg og god, slik at barnet så raskt som mulig skal føle seg hjemme i barnehagen.

Tilvenning til nytt miljø og nye situasjoner er en prosess som tar litt tid!

 

Nyttig informasjon

 

Besøk i barnehagen

Vi inviterer til besøksdager i mai/juni. Vi oppfordrer dere også til å komme på besøk i løpet av sommerukene. Dersom dere ønsker å treffe personal fra barnets avdeling kan det være lurt å ringe på forhånd.

Primærkontakt

Alle barna har en primærkontakt. Primærkontakten er den av personalet som har hovedansvar for barnet den første tiden i barnehagen. Små barn har behov for hyppig øyekontakt og anerkjennelse, og primærkontakten skal være i nærheten av barnet hele tiden. Dette er spesielt viktig de første ukene. God tilknytning og god relasjon mellom barnet og primærkontakt er nødvendig for en god barnehagestart.

Foreldremøte.

Vi inviterer alle nye foreldre til et foreldremøte i slutten av mai. Dere vil da bli litt kjent med barnehagen og de som jobber der. Vi vil gi informasjon om barnehagens pedagogiske praksis og om tilvenningsperioden. 

Oppstart.

Barn er ulike. Vi avtaler derfor ulike tilvenninger for ulike barn. Vi anbefaler at foreldre er tilstede i barnehagen fem dager med de yngste barna. Vi anbefaler også at barna har litt kortere dager de første ukene i barnehagen. For eldre barn kan tre dager med foreldre tilstede være nok, mens andre trenger lenger tid til å bli kjent. 

Vi ber om at det kun er èn forelder som er sammen med barnet på tilvenning pr dag - men dere må naturligvis gjerne dele på dagene. Tilvenningen kan være en travel periode for barna og dette forsterkes dersom det er for mange voksne i samme rom.

Når dere kommer til barnehagen, vil dere bli tatt imot av barnets primærkontakt. Primærkontakten sin oppgave er å ta seg ekstra godt av og bli kjent med barnet og med dere foreldre. Det å skape gode relasjoner og trygghet er en forutsetning for at barnet skal trives, leke og utforske barnehagen. Vi legger også vekt på at barnet etter hvert skal bli kjent med resten av personalet på avdelingen slik at det ikke blir vanskelig for barnet dersom primærkontakten ikke er på jobb.

Da det er viktig at primærkontakten får god tid til hvert enkelt barn kan ikke alle barna starte samtidig i barnehagen. På en småbarnsavdeling vil hver medarbeider være primærkontakt for inntil 3 barn og på en storbarnsavdeling for inntil 6 barn. Målet er derfor at alle skal ha begynt i barnehagen innen 25/8. 

 

Vennligst legg vekk mobilen når du er sammen med barnet på tilvenning

 

Tilvenning for de yngste barna:

Varighet 5 dager (4 - 6 timer hver dag):

Du deltar aktivt i praktiske oppgaver i barnehagen, og har hovedansvaret for barnet i lek, stell og måltid. Primærkontakten blir med for å bli kjent med barnet og for å lære barnets rutiner. Primærkontakten overtar gradvis ansvaret for barnet.

De tre første dagene er du sammen med barnet hele tiden. Dag 4 og 5 kan barnet være alene på avdelingen en kortere periode, tidspunkt og varighet avtaler du med primærkontakten. Vi ber deg holde deg i nærheten og være tilgjengelige på telefon slik at vi lett får kontakt dersom barnet trenger at du kommer tilbake.

Tilvenning for de eldste barna: 

Tre dager (5-6 timer pr dag)

Den første dagen ønsker vi at du holder deg i nærheten av barnet hele tiden. Du kan gjerne delta i praktisk arbeid, lek og måltid. 

Dag to og tre overtar primærkontakten gradvis mer av ansvaret for barnet og barnet kan være alene en periode av dagen. Tidspunkt for dette avtales med primærkontakten. Det er viktig at du kommer tilbake til avtalt tid og at du er tilgjengelig på telefon.

Hvordan ta avskjed med barnet.

Si klart i fra at/når dere går, prøv og ikke vise usikkerhet - gå når dere har sagt dere skal gå. Det er viktig at barnet får erfaring med at dere ikke går før dere sier i fra, at dere virkelig går når dere sier det, og at dere kommer tilbake etter en viss tid. Hvis dere viser usikkerhet, blir barnet usikkert og tilvenningsprosessen tar lengre tid. Dette betyr ikke at det ikke er tillatt å være usikker - men snakk med personalet om det, ikke barnet.

Når/ hvis barnet gråter når dere går.

Noen foreldre vil oppleve at barnet gråter ved avskjeden om morgenen. Både barn og foreldre kan oppleve det å ta avskjed som en litt smertelig prosess i starten. Vår erfaring tilsier imidlertid at gråten stilner like etter at foreldrene er ute av syne. Føler dere utrygghet etter å ha forlatt et gråtende barn - ring oss og hør hvordan det går!

Noe av det viktigste forarbeidet dere foreldre kan gjøre i denne perioden er å vise overfor barnet er at det er trygt og godt her i barnehagen.  Og hvis mulig, ha korte dager til barnet begynner å føle seg trygg på avdelingen.