Saksbehandlingsreglement – Sola kommune

§ 16 Inhabilitet

Folkevalgte som er inhabile kan ikke være med å tilrettelegge eller treffe avgjørelse i saker som blir forelagt det folkevalgte organet, jf kommuneloven §11-10 og §13-3, 2.ledd.

En folkevalgt er automatisk inhabil hvis han/hun selv er, eller representerer, part i saken, eller står i et nært forhold til en part gjennom ekteskap/samboerskap, slektskap, vennskap, eller annen nær relasjon, jf. forvaltningsloven §6, 1.ledd.

Det samme gjelder når den folkevalgte har vært med på å forberede og treffe vedtak i saken i egenskap av å være ansatt i kommunen, og til å delta i klageinstansens behandling* av klage når den folkevalgte har vært med å forberede eller treffe det påklagede vedtaket, jf. kommuneloven §11-10, 2. og 3.ledd.

En folkevalgt er også inhabil når det foreligger andre særegne forhold som er egnet til å svekke tilliten til at saken vil bli behandlet på en upartisk og saklig måte, jf. Forvaltningsloven §6, 2.ledd. Ved vurderingen skal det legges vekt på om avgjørelse i saken kan innebære særlig fordel eller ulempe for vedkommende eller noen han eller hun har nær tilknytning til, og i den forbindelse hvor nær tilknytningen er, hva slags og hvor stor fordel eller ulempe det er, og hvor sannsynlig det er at fordelen eller ulempen vil inntre.

En folkevalgt er ikke inhabil når det skal velges personer til offentlige tillitsverv, eller når det skal fastsettes godtgjøring o.l. for slike verv

*Klagenemnda