Uteområder som er mye brukt, blir prioritert. Det gjør også det biologiske mangfoldet. Sola Kommune forvalter over 2 millioner kvadratmeter grøntareal. De siste årene har vi fått 200 000 kvadratmeter i form av nye boligområder og nye skoler. Derfor må vi prioritere hardere.
– Vi har tidligere forsøkt å klippe de fleste plenene ukentlig, men det er ikke lenger mulig å opprettholde dette på alle områder. For å sikre en effektiv drift og bedre prioriteringer gjør vi noen endringer, sier Lase Fuglestad, leder for park og gravlund i kommunen. De nye klipperutinene vil bidra til at ressursene brukes der de trengs, samtidig som vi tar hensyn til naturen.
Dette er de nye rutinene:
- Bruksplener klippes annenhver uke: Vanlige grøntområder som er i aktiv bruk – som lekeplasser, turstier og nærområder – vil fra og med i år klippes annenhver uke.
- Høyt prioriterte områder klippes ukentlig: Dette gjelder på gravlundene, ved sykehjemmene og parker/plener rundt Sola sentrum.
- Grasbakker og blomsterenger klippes sjelden: Noen grøntområder i kommunen er definert som grasbakker – det vil si plener med lavere bruksintensitet og høyere verdi for naturmangfold. Mange av disse har alltid vært grasbakker, mens andre tidligere har vært bruksplener som nå er omprioritert. Disse områdene klippes bare én til to ganger i året, både for å spare ressurser og for å legge til rette for insekter, smådyr og naturlig blomstring.
Se klippekartlaget i kommunekartet
– Målet med de nye rutinene er å bruke ressursene der de trengs mest – på områder i aktiv bruk – samtidig som vi tar hensyn til naturen, forteller Lasse.
I kommunekartet ser du hvilke områder som er definert som bruksplener, grasbakker og blomsterenger.
Du kan lese mer om bakgrunnen for rutinene i dokumentene til saken i formannskapet 13. mai 2025.