Familiesenteret er et gratis tverrfaglig tilbud til foreldre, barn og ungdom.
Vi har helsefaglig, pedagogisk og sosialfaglig bakgrunn. Du vil møte godt kvalifisert personale som tar deg på alvor.
Hvilke problemer kan du få hjelp for?
- Situasjoner hvor barn/ungdom viser tegn på at de ikke har det bra. Slike tegn kan være tristhet, engstelse og sinne, stadige konflikter med voksne og andre barn/ungdom hjemme, på skolen eller i barnehagen.
- Situasjoner hvor foreldre strever med sykdom eller andre belastninger, og ønsker hjelp til å støtte barnet i denne situasjonen.
- Hvis du strever i foreldrerollen.
Hva tilbyr vi?
Familiesenter
«Tett på» veiledning i hjemmet
Samtaler med barn og ungdom
Delta i samarbeid med foreldre og andre som følger opp barnet
Konsultasjonsteam for spisevansker
Foreldre som har barn i førskolealder med vedvarende utfordringer knyttet til spising og måltider, kan få hjelp av et tverrfaglig sammensatt team. Slike vansker kan være at:
- barnet er selektivt til hvilke matvarer det vil ha/ikke ha
- barnet har vegring mot mat/matsituasjon
- barnet har vansker med å bearbeide maten i munnen og/eller svelge
Gjennom en samtale vil vi kartlegge situasjonen, og møtet avsluttes med konkrete råd som kan prøves ut. Foreldrene får tilbude om en oppfølgingssamtale.
Vi kan også tilby hjelp til å opprette et samarbeid med andre som kan bidra til en god utvikling, som helsestasjon og barnehage.
Terapi for traumeutsatte barn (TF-CBT)
Hvem kan få hjelp fra familiesenteret?
Tilbudet er for barn og ungdom i alderen 0-18 år bosatt i Sola, og deres nærmeste familie.
Hvordan kontakter du familiesenteret?
Du trenger ingen henvisning for å ta kontakt med oss. Ta kontakt via telefon, post eller henvendelseskjema. Når du ringer oss, vil en veileder be deg beskrive hva du trenger hjelp til. Telefonen er ikke alltid betjent, men du vil bli oppringt innen 2 virkedager.
Dersom du får hjelp av andre for samme problem, kan du gi beskjed om dette, slik at vi sammen kan finne ut om det er nyttig å få hjelp av oss samtidig.
Henvendelsesskjema til familiesenteret
Besvar alle spørsmålene så godt du kan, slik at vi får informasjonen vi trenger for å behandle henvendelsen.
Trenger du hjelp til å beskrive behovet?
Helsesykepleier, fastlege, barnehage og skole eller andre kan ofte hjelpe deg med å beskrive hva du trenger hjelp til. Som foresatt må du da bekrefte at du samtykker til henvendelsen og ønsker hjelp fra familiesenteret.
Hva skjer videre?
Vi tar kontakt i løpet av to uker for å avtale første møte, eller avklare om vi er de beste til å hjelpe i denne situasjonen. Trenger du hjelp til å komme i kontakt med andre instanser, kan vi hjelpe med dette.
Ris og ros
Hvis du mener at du ikke får nødvendig hjelp eller er misfornøyd med tilbudet, kan du sende en klage til lederen av familiesenteret. Forklar hva du er misfornøyd med og hvilke endringer du ønsker.
NB! På grunn av personvern må du ikke skrive personopplysninger her.
Dersom du er fornøyd med tjenesten vil vi gjerne høre om det også.
Journalføring og innsyn
Det opprettes helsejournal på alle som mottar hjelp fra familiesenteret. Journalen skal bidra til faglig forsvarlig oppfølging. Foreldre/foresatte har som hovedregel rett til innsyn i samtlige opplysninger som omhandler barnet.
Informasjonsbrosjyre
Her kan du laste ned informasjonsbrosjyre om familiesenteret. (PDF, 2 MB)