Krav til overvannshåndtering

Overvann skal så langt som mulig håndteres på egen tomt eller i åpne løsninger. Gode løsninger reduserer faren for oversvømmelser.

Vi har fortettet, urbanisert og bygd igjen områder der vannet tidligere har blitt holdt tilbake av vegetasjon eller gjennom infiltrasjon. Samtidig må vi tåle mer og kraftigere regn. I sum fører dette til at vi får mer avrenning av overvann og at vannet renner av raskere enn før, noe som øker presset på avløpssystemet. Derfor må vi gjøre tiltak for å minske skader og bruke vannet til noe positivt

Regelverk og krav som stilles ved påslipp av overvann til offentlig nett i Sola

  • Overvann kan ikke tilføres kommunalt ledningsnett uten kommunens godkjenning.
  • Når det bygges nytt, enten det er bygninger eller veier eller annen fortetting av åpne overflater, skal det gjøres tiltak som begrenser vannmengden som tilføres, for å hindre overbelastning av avløpssystemet vårt. 

Kommunens praksis ved påslipp til offentlig ledningsnett 

Overvann skal håndteres på egen tomt så langt det er mulig. Ønsker du å føre overvann fra egen tomt til offentlig nett, må du vise hvilke tiltak du har vurdert og/eller utført. I tillegg må du beskrive hvorfor du ønsker påslipp til det offentlige nettet.  Kommuneplanen stiller krav til blågrønn faktor og vurdering av dette må vedlegges.

Lokale tiltak skal ikke være til ulempe for andre. Kapasiteten på løsningen må vurderes, og det er viktig å sikre at selve infiltrasjonsmagasinet ikke er i kontakt med pukklag til annen infrastruktur, slik at vannet ledes bort under bakken.  Dette sikrer at vi unngår uønsket påvirkning av eksisterende infrastruktur.

Tiltakene skal plasseres på egen grunn hvis ikke annet er avtalt med berørt grunneier. 

I soner med felles avløpssystem for overvann og spillvann er tiltak for infiltrasjon og opptak av overvann særlig viktig, fordi de reduserer volumet overvann som tilføres fellesavløpet.    

Vi tillater ikke mer overvann enn det som ledningsnettet vårt er dimensjonert for og kan sette strengere krav til påslipp av overvann i soner der vi har kapasitetsutfordringer i ledningsnettet eller det er andre forhold som tilsier at kravene må skjerpes. 

Fordrøyningsanlegg samler opp overvann og slipper det ut i kontrollerte mengder. Vi tillater ikke overløp fra slike anlegg inn på avløpssystemet. Dette må ivaretas lokalt. 

For sjønære områder vurderer vi om overvannet skal ledes direkte til sjø.  

 

Dimensjoneringskriterier 

 

Hvilket regelverk gjelder

Ved dimensjonering av lokal håndtering og fordrøyning av overvann før påslipp til offentlig nett, skal dimensjoneringskriteriene i VA- normen for Sola kommune legges til grunn. 

For dimensjonering av overvannførende ledninger som skal overtas av Sola kommune, gjelder dimensjoneringsreglene slik de er gitt i VA norm. 

Beregningsforutsetninger 

VA-norm, vedlegg 9, beskriver dimensjoneringskriteriene for beregning av overvannsmengder og fordrøyningsvolum, inkludert kurver for nedbørintensitet, gjentaksintervall, klimapåslag og avrenningsfaktorer. Kurver for nedbørintensitet er under revisjon, og vil bli oppdatert.  

Ved vurdering av overvannshåndtering og beregning av overvannsmengder for ulike tiltak skal følgende legges til grunn: 

  1. Planområdet/anlegget skal ikke gi økt (korttids) avrenning i forhold til faktisk avrenning før utbygging. Kommunen kan fastsette maks avrenning fra feltet uavhengig av beregnet avrenning. (jfr kommuneplanen punkt 3.1.2)
  2. Tiltak som kun omfatter uteområder (vei, torg, plasser) og bearbeiding av terreng 
    Dersom større uteområder opparbeides med ny overflate, slik at beregnet avrenning øker, må overvann i stor grad håndteres lokalt. Det er tiltakets fotavtrykk som legges til grunn ved beregning.  
  3. For vei
    Ved reasfaltering og reetablering av vei innenfor fotavtrykket til eksisterende vei, vil det normalt ikke stilles krav til nye overvannstiltak. Ved etablering av ny vei, følges kravene som for annen terrengbearbeiding. Ved utvidelse av eksisterende vei skal fotavtrykket til utvidelsen legges til grunn for vurdering av overvannshåndteringen. 

 

Maksimalt tillatt påslipp

Når kommunen tillater påslipp av overvann til offentlig nett gir vi tillatelse til et maksimalt tillatt påslipp. I Sola beregnes maksimalt tillatt påslipp ut fra det ledningsnettet i sin tid ble dimensjonert for. Dersom ikke annet kan dokumenteres av utbygger, legges det til grunn at opprinnelig påslipp av overvann var beregnet ut fra et timinuttersregn med nedbørintensitet 140 l/sha (data fra 1989). Likevel kan kommunen fastsette maks avrenning fra feltet uavhengig av beregnet avrenning.

Avrenningskoeffisientene for beregning av opprinnelig påslipp velges ut fra Tabell 1. Avrenningsfaktorer for beregning av avrenning etter tiltak, velges ut fra Tabell 2. Utbygger må vurdere og begrunne valg av avrenningsfaktorer for før- og ettersituasjon. 

Tabell 1 Avrenningsfaktorer for beregning av maksimalt tillatt påslipp 

Et bilde som inneholder tekst, skjermbilde, Font, nummerAutomatisk generert beskrivelse

 

Tabell 2 Avrenningsfaktorer for beregning av avrenning etter utbygging (VA-norm) 

Et bilde som inneholder tekst, skjermbilde, Font, nummerAutomatisk generert beskrivelse

Ved vurdering av avrenningsfaktor innenfor intervallene i tabell 1 og 2 legges følgende til grunn:

  • For flate og permeable overflater med stor avstand ned til grunnvannsnivå benyttes de laveste verdiene.
  • For mer bratte og tette overflater eller der grunnvannsspeilet ofte går opp til overflaten benyttes de høyeste verdiene. 
  • For tiltak på Forus med avrenning mot Foruskanalen, er det dimensjoneringen av Solakulverten som er styrende for maksimalt tillatt påslipp. Her gjelder følgende: 
    • For alle eiendommer på Forus, med avrenning mot Hafrsfjord, er tillatt påslipp av overvann begrenset til 18 l/s per hektar. 
      • Dispensasjon fra dette kravet kan gis for eiendommer som, etter godkjent reguleringsplan, ble bygget ut før 2012 og har tillatt påslipp av overvann til offentlig ledningsnett. 
      • For disse eiendommene beregnes maksimalt tillatt påslipp av overvann på bakgrunn av et 10-minutters regn med nedbørintensitet på 140 l/s*ha. Følgende avrenningsfaktorer benyttes: 0,3 for grusflater, 0,1 for grønne flater og 0,85 for tette flater.  

 

Maksimalt tillatt påslipp ved riving og etablering av nytt tiltak 

I Sola krever vi tiltak for overvannshåndtering også der bygninger rives og nye oppføres. Når en skal regne seg fram til maksimalt tillatt påslipp må en da være klar over at det ikke er dagens tilførsel av overvann som gjelder, men påslippet som gjaldt da eiendommen ble tilknyttet første gang. 

Da eksisterende bygningsmasse ble oppført, ble det offentlige ledningsnettet dimensjonert for å håndtere overvann fra eiendommen utfra datidens dimensjoneringskriterier. Frem til i dag har imidlertid nedbørintensiteten økt, og tilførselen til offentlig nett blir dermed betydelig høyere i dag enn det som var forutsetningen da eiendommen ble tilknyttet. Eksisterende påslipp overskrider dermed det ledningsnettet kan håndtere. Når bygninger rives og nye bygninger oppføres og/eller uteområder opparbeides med nytt dekke, krever kommunen derfor tiltak for overvannshåndtering som fører påslippet tilbake til det ledningsnettet vårt opprinnelig var ment å ta imot. Beregningene for maksimalt tillatt påslipp må derfor gjøres som beskrevet tidligere: Dersom ikke annet kan dokumenteres av utbygger, legges det til grunn at opprinnelig påslipp av overvann var beregnet ut fra et timinuttersregn med nedbørintensitet 140 l/s*ha. Avrenningskoeffisientene for opprinnelig påslipp velges ut fra Tabell 1. 

 

Krav til dokumentasjon 

Ved søknad om tilknytning av overvann til offentlig nett skal det som minimum leveres inn beregningsgrunnlag der følgende opplysninger tydelig fremgår: 

  • Adresse/gårds- og bruksnummer for prosjektet. 
  • Dato og utførende for beregningen. 
  • Enkel kartskisse. 
  • Nedbørintensitet og avrenningsfaktorer ved beregning av førsituasjon. 
  • Nedbørintensitet og avrenningsfaktorer ved beregning av situasjon etter utbygging. 
  • Beskrivelse av hvordan påslipp til offentlig nett reguleres.