
Sparebankstiftelsen SR-bank ga i november 2024 4,9 millioner til prosjektet Sola For Alle!
Prosjektet er er samarbeid mellom kommunen, frivilligheten og næringslivet i Sola.
Prosjektet har som mål å øke stolthet og tilhørighet til egen kommune, gjennom aktiviteter, møteplasser, nettverk og gode praktiske løsninger. Den primære målgruppen er barn og unge, men med mål om en aktiv og inkluderende kommune, vil prosjektet rette seg mot innbyggere i alle aldre.
Delprosjekter
Prosjektet Sola for Alle! vil bestå av en rekke ulike delprosjekt, små og store. Satsningsområder i hovedprosjektet Sola for Alle! vil bli videreført som delprosjekter, dette gjelder jobb til ungdom, tilgang på lokaler, åpne møteplasser og identitetsbygging. Andre tiltak vil komme opp og prioriteres i samarbeid med innbyggere, frivillige og ansatte, gjennom referansegruppe, styringsgruppa eller i direkte dialog med prosjektleder.
Friskus aktivitetskalender
Det første delprosjektet vi satte i gang, var å få på plass en aktivitetskalender for Sola. En slik oversikt over alt som skjer i Sola, har lenge vært et ønske for både frivillige og kommunen. Løsningen vi har valgt er tilgjengelig for alle, uten krav om medlemskap eller innlogging. Du velger selv hva din oversikt skal vise, og den styres ikke av reklamefinansierte algoritmer. Målet for prosjektet er at alle åpne aktiviteter i kommunen skal publiseres her, uansett om det er næringsliv, frivillighet, nabolaget eller kommunen som er arrangør. Aktivitetskalenderen finner du på Solabladets toppmeny, eller gjennom direktelinken her: Ka skjer i Sola?
Friluftsliv og Sola turlag
Gjennom et nettverk av for Alle!-prosjekter, ble prosjektlederen tidlig kontaktet av Stavanger turistforening. De ønsket å se på mulighetene for å opprette et eget turlag i Sola. Ansatte i kommunen som jobber med friluftsliv og frivillighet bisto med tilrettelegging, og vil ha dialog med turlaget om merkede turløyper i kommunen og dagsturhytta i Hålandsskogen. Tirsdag 13.mai hadde DNT oppstartsmøte for Sola turlag på kulturhuset, mens turboklubben Ormen Lange allerede har hatt flere treff.
Ungdom tar styring
Dette er et kjempespennende prosjekt som vi starter forarbeidet med nå i mai / juni 25. Målet for delprosjektet er at barn og unge i større grad får være med å påvirke aktivitet og retning i egen organisasjon. Dette kan være innenfor frivilligheten i idrett og kultur, men også innenfor det offentlige eller næringslivet. Vi har fått økonomisk tilskudd fra Kulturtanken og konsulentbistand fra Prosperastiftelsen til dette pilotprosjektet. Ungdom, lag og organisasjoner som ønsker å delta i prosjektet må ta kontakt med prosjektleder Birgit.
Ta gjerne kontakt med prosjektleder Birgit Frost på e-post: birgit.frost@sola.kommune.no eller på mobil: 98296832.
Prosjektet har et åpent arbeidsområde i Teams. Her finnes det nærmere beskrivelser av prosjektet, delprosjektene, relevant forskning og tilgang til nyttig verktøy. Søk om tilgang gjennom denne lenken til teamskanalen.
Følg Sola for Alle! på instagram #solaforalle
Prosjekteier er Kultursjef Espen Røsbak. Prosjektleder er Birgit Frost.
Styringsgruppe:
- Leder: Kultursjef Espen Røsbak
- Medlem: leder Sola idrettsråd
- Medlem: leder Sola kulturråd
- Medlem: leder Sola ungdomsråd
- Medlem: leder FLYT Sola
- Medlem: SLT+-koordinator, kommunalområde Levekår
- Medlem: leder i utvalg oppvekst og kultur
Referansegruppen er brukerne, innbyggerne men også de engasjerte frivillige, ansatte i kommune og næringsliv. Vi har bestemt oss for en litt utradisjonell referansegruppe-variant, hvor vi inviterer til åpne treff. Slik håper vi å få med oss stemmene til de flere. Det viktige for prosjektet er å få gode input fra de som på ulike vis treffes av prosjektet, og da kan det gjerne være forskjellige deltakere de ulike gangene. Deltakerne som ønsker det, vil bli med på en referansegruppe-liste, som prosjektleder vil ha kommunikasjon med også utenom treffene.
Ta kontakt med prosjektleder dersom du har lyst til å bli med.
Det opprettes fortløpende arbeidsgrupper for ulike delprosjekt som er tilknyttet Sola For Alle! Deltakere her er relevante for det aktuelle delprosjektet
Frivillighet Norge definerer på sine sider frivillige som en som bidrar med sin tid og kompetanse uten å motta lønn for dette. Arbeidet man gjør som frivillig skal gjøre nytte i samfunnet, utover egen familie.
I Sola for Alle! møter vi frivillige som har ulike roller i lag og organisasjoner, men også de som stiller opp på dugnad i nabolaget eller på andre måter bidrar for samfunnet.
Når vi snakker om innbyggere, er det de som bor i Sola, som er (eller ikke er) brukere av tilbudene i kommunen.
Mange vil passe inn i både kategorien innbygger og frivillig.
En annen merkelapp vi bruker, er ansatte. De kan jobbe både i kommune og i det private næringslivet i Sola. De ansatte kan også være innbyggere og frivillige i Sola, men flere av dem bor gjerne i nabokommunene våre.
Forarbeidet med prosjektet startet vinteren 2024 etter et nettverkstreff i regi av Sparebankstiftelsen SR-bank. Stiftelsen kom med en direkte oppfordring til oss, om å se på mulighetene for et større samarbeid til det beste for barn og unge i Sola. Representanter fra kommunens avdelinger innenfor oppvekst og kultur og levekår, sammen med ungdomsrådet, idrettsrådet, kulturrådet og næringslivet, bidro i prosessen med å definere prosjektet vi ville søke stiftelsen om støtte til. Ansvaret ble plassert hos kultursektoren i kommunen, men med forankring hos alle involverte parter. I november 2024 mottok vi den utrolig kjekke meldingen fra stiftelsen, om at vi var tildelt 4,9 millioner til prosjektet! Forprosjektgruppa jobbet da videre med å definere mål og rammer, og prosjektlederstillingen ble utlyst. 1.mai 2025 startet prosjektet formelt, og det skal vare fram til våren 2028.
Som prosjektbeskrivelsen forteller er vi opptatt av det unike for Sola, en liten kommune i geografisk utstrekning, plassert tett på to større kommuner. Sola for Alle! er opptatt av at Sola skal være en gøy, kjekk, trygg og relevant plass å være for barn og unge, en kommune man er stolt av å bo i. Sola for alle - prosjektbeskrivelse.pdf (PDF, 3 MB)