Turist i Sola

Sola er velkjent for vakre strender og sin rike historie med tydelige spor fra steinalder, bronsealder og vikingtid. 

Vakre strender på rekke og rad

Sola er velkjent for vakre strender. Rett vest for flyplassen finner du Solastranden som tidligere har blitt kåret til en av verdens flotteste. Solastranden er en av regionens største attraksjoner, og har blitt tildelt miljømerket Blått Flagg. Nedover ligger strendene og flotte svaberg på rekke og rad: Regestranden, Ølbergstranden og Vigdelstranden, og videre til strender sør i vår nabokommune Klepp. En fottur 5 kilometer sør fra Solastranden kan anbefales for deg som ønsker en fin tur med mulighet for å ta seg en dukkert rundt hver sving.

Les mer om flotte badeplasser i Sola.

Dronebilde av Hellestøstranden. - Klikk for stort bildeDen vakre Hellestøstranden i Sola. Elisabeth Tønnessen

Lek og historisk vandring i Tananger

Tananger har en lang og tradisjonsrik historie, og som opprinnelig gammelt lossted er det nevnt i skriftlige kilder så tidlig som i 1608. Havna er dyp og historisk et viktig stopp på vei nordover. Sett av tid til en historisk sentrumsvandring. På Kystkultursamlingen kan du lære mer om spennende historie om stedet og se samlingen av flotte seilskuter. I nærheten finner du også et sentrumsområde med mulighet for shopping, mat, og en kort spasertur fra havna ligger Midgardsparken – et ideelt sted for piknik og aktiviteter for små og store med hinderløyper og lekeapparater.

Foto av Tananger havn. - Klikk for stort bildeHistoriske Tananger havn. Elisabeth Tønnessen

Spennende historie fra Bronsealderen og Vikingtiden

Sola hadde en real storhetstid under Bronsealderen. Gravhaugene på Rege er et av de største og rikeste arkeologiske funnene i Norge, hvor syv store gravhauger lå. Området gir deg i tillegg flott utsikt over Sola og Nord-Jæren. Gjenstander fra gravene ligger nå utstilt på Arkeologisk Museum i Stavanger. Domsteinane er et annet arkeologisk mysterium, en steinring som ble gjenopprettet i 2008. I midten anslås det å ha vært et alter, og ringen har en diameter på 22 meter.

Under Vikingtiden er slaget i Hafrsfjord en velkjent hendelse. Besøk det flotte området rundt Ytraberget, og lær om den gamle tufteborgen som lå der. Det ryktes at en av motstanderne til Harald Hårfagre lå i skjul på Ytraberget til slagets slutt. Området er fint og familievennlig for en spasertur, og på vestsiden er det ideelt for å ta seg et bad ved Ormen Lange.

Mer informasjon 

For flere tips til flotte reisemål, både i Sola og på Nord-Jæren, kan du besøke Region Stavanger og Nordsjøvegens nettsider. Se også turmuligheter i Sola. 

 

Bilde av gravhaugene på Rege - Klikk for stort bildeGravhaugene på Rege Elisabeth Tønnessen