Hjelpe sykt eller skadet dyr

Alle har plikt til å hjelpe dyr som er sykt eller skadet. Det viktigste er å hjelpe dyret slik at det ikke lider. Hva som er nødvendig hjelp, kommer an på situasjonen og mulighetene du har. Ved viltulykke skal du ringe kommunens fallviltkontakt på 47700439. Du kan også ringe politiet på 02800. 

Viltpåkjørsel

Å kjøre på ville dyr kan være både skremmende og farlig. Dette gjør du ved en viltpåkjørsel:

  1. Sikre skadestedet
  2. Ring kommunens fallvillkontakt på 47700439. Du kan også ringe politiet på 02800. 

Det er viktig at du vurder egen risiko. Har ulykken for eksempel skjedd på en høyhastighetsvei, skal du ikke gå ut av bilen, men ringe umiddelbart. Hvis du har mulighet, skal du sikre skadestedet før du ringer. 

Viltbånd til å ha i bilen 

Er du så uheldig at du havner i en påkjørselsituasjon, kan det være vanskelig å tenke klart. Da kan det være godt å vite at du har et viltbånd liggende i bilen. På viltbåndet står det hvem du skal ringe og hva du skal gjøre. I tillegg kan du bruke båndet til å merke stedet hvor påkjørselen skjedde. Viltbånd kan du hente i foajeen i Sola rådhus i åpningstidene.

Foto av viltbånd med tekst: Ved viltulykke ring 02800 - Klikk for stort bildeSlik ser viltbåndet ut.

Må jeg avlive?

Avliv aldri et større dyr. Den avgjørelsen skal politiet eller viltansvarlig ta. Du kan avlive småvilt (unntatt rovfugl) på en human måte hvis du vurderer det som åpenbart at dyret ikke kan leve eller bli friskt. 

Hva gjør jeg med det døde dyret?

Så lenge det døde dyret ikke ligger til sjenanse, kan du la det ligge og la naturen gå sin gang. Ligger dyret slik til at det er hensiktsmessig å flytte det, kan du grave det ned eller flytte det til et annet sted.

Dyr som har dødd naturlig

Selvdødt vilt er en naturlig del av naturens syklus. Dødt vilt skal få ligge i fred slik at naturen får rydde opp selv. I særlige tilfeller hvor dødt vilt er særlig skjemmende for omgivelsene som boligfelt, strender og barnehager, kan du gi beskjed til kommunen ved å melde om feil. 

Skadde husdyr

Syke eller skadde småvilt

Kommer du over sykt eller skadet småvilt for eksempel fugl, gnagere, grevling og rev, skal du hjelpe dyret så langt som mulig. Det betyr at du skal hjelpe så langt dine personlige forutsetninger strekker til og innenfor det som er praktisk mulig for deg der og da. 
Mer informasjon finner du på Mattilsynets nettsider. 

Ved mistanke om fugleinfluensa

Har du oppdaget døde eller syke fugler og andre dyr, og mistenker fugleinfluensa? Meld fra til Mattilsynet. Du melder fra ved å sende e-post til innmelding.fugleinfluensa@mattilsynet.no 

Fortell Mattilsynet om:

  • kommune, postnummer, adresse og helst også kartreferanse (som du kan finne i kartfunksjonen på mobiltelefonen din)
  • hvilken art det gjelder
  • hvor mange fugler det gjelder