Jakt og vilt

Du må gå på kurs og bestå jegerprøveeksamen for å få lov til å jakte. Jegerprøven består av et obligatorisk kurs og en skriftlig eksamen. 

Jegerprøveeksamen

Det er Sola kommune som er ansvarlig for å arrangere eksamen i Sola. Eksamen skjer via appen «Jegerprøveeksamen». I appen skal du også registrere deg, melde deg opp til eksamen, betale eksamensgebyret, og du kan holde oversikt over dine kurs og eksamensresultater.

Mer informasjon om appen og Jegerprøveeksamen finner du hos Miljødirektoratet

Eksamen 2024

Oppsatte eksamensdatoer for 2024 er:

  • Torsdag 29. februar 2024 kl. 15.00.
  • Torsdag 14. mars 2024 kl. 15.00

Eksamenssted er Sola rådhus. Til eksamen må du ta med gyldig legitimasjon og oppladet mobiltelefon med appen «Jegerprøveeksamen» installert.

Påmelding til eksamen

Påmelding gjøres til leiv.velle.areskjold@sola.kommune.no eller randi.storhaug@sola.kommune.no.

Du vil få en e-post omtrent en uke før eksamen som gir mer informasjon om oppmøte.

Du må også registrere deg som kandidat til jegerprøveeksamen og melde Sola som din eksamenskommune. Dette gjør du ved å fylle ut opplysninger i appen «Jegerprøveeksamen».

Betaling

  • Du må betale eksamensgebyr på kr. 360 før du får avlegge eksamen.
  • Eksamensgebyret betaler du i appen «Jegerprøveeksamen»
     

Rådyrjakt og vald

Kommunen har ansvaret for hjorteviltforvaltningen. I Sola kommune er det gjennom forskrift åpnet for jakt på rådyr. Minstearealet per dyr er 300 daa egnet areal.

Dersom du ønsker å jakte på rådyr må du enten kontakte en valdansvarlig representant (jeger med gyldig rådyrvald) eller søke om opprettelse av nytt rådyrvald.

Søknad om opprettelse av nytt vald

Søknadsskjema og mer om opprettelse av nytt vald finner du på miljødirektoratet.no.

Det er kommunen som behandler søknader om rådyrvald. Søknadsfristen er 1. mai.

Viltforvaltning

Ville dyr er en naturlig del av naturen, og man kan støte på alt fra småfugler til rådyr over alt i kommunen. Sola kommune har mange gode lokaliteter for en rekke fugler, og kommunen har mange våtmarker og vannforekomster som er spesielt viktig for trekkfugler. 

Det er også en del rådyr i Sola, som man ofte kan se i grålysningen og skumringen morgen og kveld. Generelt sett oppfordrer vi til å la ville dyr få være i fred.

Viltforvaltningen i kommunen håndterer spørsmål og andre henvendelser om ville dyr.