Slik sier ungdommen i Sola at de har det

De aller fleste ungdommene i Sola er godt fornøyde med livene sine, viser ungdomsundersøkelsen Ungdata 2022. Kommunen vil blant annet jobbe videre med fraværsoppfølging i skolen og det forebyggende arbeidet.

- Ungdom i Sola er skikkelige og har det bra, med foreldre som setter tydelige grenser. Koronapandemien, med hjemmeskole og mindre sosial kontakt, viser at mange ungdommer har vært kreative, løsningsorienterte og er robuste. 9 av 10 ungdommer sier at «livet mitt er bra", sier Karen Margrete T. Asheim, SLT-koordinator i Sola kommune.

Elever i ungdomsskolen og videregående skole har svart på Ungdata-undersøkelsen 2022. Målet med undersøkelsen er å få en oversikt over hvordan ungdom har det, og hva de driver med i fritiden.

Tidligere har Sola kommune gjennomført undersøkelsen i 2010, 2013, 2016 og 2019.

Les mer: Ungdata 2022, Sola, trendrapport, ungdomsskole og vgs (PDF, 6 MB)

Les mer: Ungdata 2022, Sola, nøkkeltallsrapport, ungdomsskolen (PDF, 8 MB)

Målene med undersøkelsen er å gi ungdom mulighet til å fortelle lokalpolitikere og myndigheter om hvordan det er å vokse opp i kommunen. Svarene gir også kunnskap som kan brukes i kommunens arbeid med å jobbe videre med gode, trygge og inkluderende oppvekstmiljøer.

Skole, psykisk helse, rus og foreldre

SLT-koordinator Karen Margrete T. Asheim peker på noen viktige temaer og områder i undersøkelsen, som kan gi innsikt i hvordan  det er å være ung i Sola.

Skole

Skolen er et godt sted å være for de aller fleste, men ikke for alle. 81% sier de trives på skolen og at de opplever at lærerne bryr seg om dem. Likevel sier også 81% også at de kjeder seg på skolen og 33% sier at de gruer seg til å gå på skolen.

- Her opplever både Sola og andre kommuner i Rogaland en endring. Noe av årsaken skyldes pandemi, men det er nok også andre årsaksforklaringer. Blant annet så vi før pandemien en økning i skolefravær. Her jobber kommunen med videreutvikling av fraværsrutinene og det forebyggende arbeidet, sier Asheim.

Psykisk helse

Ungdata 2022 viser at de fleste ungdommene er fornøyde med egen helse. Det er en tendens til at flere blir misfornøyd med egen helse etter hvert som de blir eldre. På landsbasis er det flere jenter som er misfornøyd enn gutter. Jenter bruker også ulike helsetjenester litt oftere enn guttene.

Fra 2016 har vi på ungdomsskolene i Sola hatt en nedgang i antall ungdommer som selv rapporterer om at de strever med lite, eller middels, psykiske plager de siste 7 dagene.

Rus

Alkohol er det rusmiddelet med størst utbredelse, også blant ungdom. I Sola kommune ligger vi under snittet og lavt i bruk av rusmidler. På ungdomsskolen har de færreste begynt å drikke alkohol. 89% av ungdommene oppgir at de ikke drikker alkohol. 72 % av ungdommene mener selv at cannabis er veldig helseskadelig.

- Vi tenker at kommunen har gode rutiner for det systematiske rus- og kriminalitetsforebyggende arbeidet. Dette er et tema vi vil opprettholde og jobbe videre med, sier Asheim.

Foreldre

Det store flertallet av de unge er godt fornøyde med foreldrene sine (85%). Det er interessant å se at flere ungdommer melder om at foreldre har tydelige grenser. Blant annet sier 84 % at de ikke får lov til å drikke alkohol av sine foreldre.

Hva spørres det om i Ungdata?

Ungdata brukes av de fleste kommunene i landet, som ett av flere kunnskapsgrunnlag for å videreutvikle lokal oppvekstpolitikk. Dataene brukes i det forebyggende rus og kriminalitetsforebyggende arbeid. Resultatene fra Ungdata kan også brukes til å bevisstgjøre ungdom på hvordan andre ungdommer har det og hva som er vanlige aktiviteter blant ungdom.

  • Venner, fritid og mediebruk
  • Familie, skole og nærmiljøet
  • Helse, trivsel og livskvalitet
  •  Mobbing, vold og trakassering
  • Regelbrudd og rusmiddelbruk
  • Kjønn, klassetrinn og foreldres utdanningsnivå