Alle planforslag skal følge kommunens krav og utarbeides i henhold til plan- og bygningsloven, forskrift om behandling av private forslag til detaljregulering etter plan- og bygningsloven og departementets veiledere (planlegging.no).
Alle planforslag skal følge lover, regler og normer for fremstilling og innhold, og startpakken skal fungere som et verktøy for å oppnå dette. Startpakken oppsummerer de viktigste kravene, men det betyr ikke at den har med seg alle kravene som stilles til et planforslag. Det vil derfor kunne bli fremmet krav i en kontroll om å rette opp forhold som ikke er nevnt i denne startpakken. Nødvendig dokumentasjon avtales som regel i oppstartsmøte og i løpet av planprosessen.
Følgende skal som regel legges ved:
- ROS-analyse
- Merknader og vurdering av merknader
- Illustrasjonsplan som viser maksimal utnyttelse som er realistisk og gjennomførbart.
- Fotomontasjer og/eller 3D-montasjer med omkringliggende bebyggelse
- 3D modell
- Sol-/skyggeanalyse som viser konsekvenser for nabobebyggelse
- Støyanalyse
- VA- rammeplan, Vei-rammeplan, Renovasjonsteknisk plan
- Trafikkanalyse og mobilitetsplan
- Klimagassberegning
- Energiplan
- Regneark for blågrønn faktor
- Grunnundersøkelser
Sjekkliste for utvalgte utredninger
Konsekvensutredning (KU)
Det skal alltid avklares med kommunen om planforslaget faller inn under forskrift om konsekvensutredninger (KU). Konsekvensutredninger skal utføres i henhold til forskrift om konsekvensutredninger. Utredningen må få fram hvorfor den er nødvendig, beskrive dagens situasjon (0-alternativ), beskrive alternative forslag, konsekvenser av forslaget og avbøtende tiltak. Vurderingene skal være etterprøvbare og det skal komme tydelig fram hvordan konsekvensene er vektet. Ta med kildehenvisninger.
ROS-analyse
Det er krav til ROS-analyse (Risiko- og sårbarhetsanalyse) for alle reguleringsplaner. Link til veileder med sjekkliste finnes under fanen Veiledere og maler. Bruk sjekklisten som et utgangspunkt for å kontrollere hendelser som kan skje. Du skal angi sannsynligheten for at en hendelse kan inntreffe og konsekvensene av dette. Aktuelle hendelser skal utredes og vurderes i ROS-analysen.
Blågrønn faktor
For reguleringsplaner skal det leveres blågrønn faktor (Kommuneplan for Sola, bestemmelser § 1.7.1.3).
Regneark for blågrønn faktor skal sendes inn sammen med innlevering av planer. Beskrivelse av metoden og regneark hentes fra Standard Norge, NS3845:2020 «Blågrønn faktor – Beregningsmetode og vektingsfaktorer» og «blågrønn faktor regnearkmal».
Lenkene nedenfor viser til bakgrunnsinformasjon, en veileder og eksempelsamling for blågrønn faktor, utarbeidet for Fremtidens byer i 2014.
Klimagassberegning
Sola kommune har ambisjoner om å bevare naturverdier og å redusere klimagassutslipp. For å klare å redusere klimagassutslippene fra byggenæringen må klimakonsekvensen av prosjekter belyses og vurderes. Klimagassberegninger gir en livsløpsanalyse som viser klimafotavtrykket til prosjektet. I kommuneplanen sine bestemmelser er det derfor satt krav om klimagassberegning.
Klimagassberegninger gjøres i henhold til Norsk standard «NS 3720 Metode for klimagassberegninger for bygninger» eller tilsvarende. Den må leveres til 1. gangsbehandling av reguleringsplaner, og ved behov må den oppdateres før 2. gangsbehandling.
Det anbefales også, særlig i større prosjekter, å utarbeide en miljøoppfølgingsplan etter «NS 3466: Miljøprogram og miljøoppfølgingsplan» eller tilsvarende. Der vil utarbeiding av klimagassberegninger være en del av planen.
Norm for utomhusanlegg
Utomhusanlegg og turveier som skal overskjøtes til kommunen, forvaltes av kommunen og for felles uteoppholdsareal skal utomhusplanen være i samsvar med gjeldende norm for utomhusanlegg i Sør-Rogaland. Utomhusplanen skal godkjennes av kommunen før tiltak kan igangsettes (Kommuneplan for Sola §§ 1.12.2, 1.2.2 og 4.1).
Norm for utomhusanlegg for Sør-Rogaland (stavanger.kommune.no)